Sommigen zijn er weg, sommigen niet. De AFM al helemaal niet. Als ik u vraag wat Binaire opties zijn, durf ik te wedden dat u geen flauw idee heeft waar ik het over heb. Dat is begrijpelijk, aangezien Binaire Opties een onderbelichte tak is uit de beleggingswereld. Binaire Opties is een vrij abstracte vorm van beleggen. Bij de ’traditionele’ manier van beleggen, is het vrij lastig om je gehele portfolio in één keer kwijt te raken. Bij Binaire Opties kan je zomaar je hele vermogen in minder dan een minuut kwijtmaken. 

Het concept uitgelegd

In feite zou je het kunnen beschrijven als gokken. Een binaire optie kan je bij een broker aanschaffen voor een prijs en vastgelegde rendement. Dit wordt ook wel een payout offer genoemd. Vervolgens moet je aangeven wat je denkt dat de koers gaat doen. Gaat hij zakken of gaat hij dalen? Zodra de looptijd van je optie verlopen is, zal er vastgesteld worden wat je terugkrijgt. Mocht je een juiste voorspelling gedaan hebben over wat de koers zal doen, dan krijg je je inleg met rendement terug. Mocht dit niet het geval zijn, dan raak je je hele ingelegde vermogen kwijt. Ook hier wordt het principe gehanteerd, net zoals bij normaal gokken, hoe hoger het risico, hoe groter de payout offer.

Alternatieve vormen van binaire opties

Bij binaire opties heb je nog een vorm die wat risicovoller is, namelijk: one touch. Hierbij is het principe grotendeels hetzelfde als hoe het hierboven uitgelegd staat. Je kan hier voorspellen tot welk punt de koers minimaal stijgt/daalt.  Dus, stel dat u voorspelt dat de goudkoers een stijging van minimaal 5% gaat realiseren, en later blijkt dat hij met 4,5% gestegen is, zal je je investering kwijt zijn. Maar, als de goedkoers uiteindelijk boven de 5% groei is gekomen, dan heb je juist geinvesteerd en zal je je inzet en payout offer uitgekeerd krijgen. Hetzelfde kan je dus doen door te investeren in een voorspelling dat een koers minimaal X procent daalt. Vanwege de extra risico die hieraan vastkleeft, zal u ook, indien goed voorspeld, een grotere payout offer krijgen.

Bezwaar van buitenaf

De Autoriteit Financiële Markten heeft duidelijk gemaakt geen fan te zijn van binaire opties, hoewel het wel toegestaan. Hun bezwaar ligt bij het feit dat deze vorm van beleggen zeer risicovol is. Stil staan doet de AFM zeker niet, ze zijn sinds 2016 bezig om een wet op te stellen te stellen waarin een verbod wordt gelegd op risicovolle manieren van beleggen.