Steeds vaker bieden webhostingbedrijven gratis SSL certificaten aan. Hoe kan dit en wat heb jij hier aan? Zit er een addertje onder het gras of niet? Dit lees je allemaal in dit artikel.

HTTPS steeds belangrijker

HTTPS is steeds belangrijker. Google vindt het erg belangrijk om zijn gebruikers de meest veilig websites aan te bieden. Google geeft dan ook de voorkeur aan websites die beveiligd zijn met HTTPS. Je website zal hierdoor dan ook hoogstwaarschijnlijk hogere posities in Google door innemen. Wil je dus hoger in Google en meer bezoekers? Dan is het van belang dat jij investeert in HTTPS voor jouw website.

Kosten HTTPS

De kosten van overstappen op HTTPS variëren sterk. Sommige bedrijven vragen voor het zogeheten SSL-certificaat wat jij nodig hebt om op HTTPS over te stappen tussen de 60 en 120 euro per jaar. Dit lijkt in eerste instantie misschien niet zo veel voor wat het oplevert. Echter is het met de nieuw beschikbare technologieën misschien wel onnodig om deze bedragen ieder jaar neer te tellen!

Gratis SSL

SSL wordt nu steeds vaker gratis aangeboden. Vaak gaat die via Let’s Encrypt. Dit is een bedrijf die gratis jouw gegevens kan encrypten en daardoor gratis HTTPS voor jouw beschikbaar maakt. Webhosters die dit aanbieden kunnen jou met één klik HTTPS bieden. Hosters die dit doen zijn onder andere Neostrada en Vimexx. Het is hierdoor uitermate makkelijk om op HTTPS over te stappen, en nog gratis ook!

Wat is nou het verschil tussen deze aanbieders? Zitten er nadelen aan gratis SSL?

Het enige verschil tussen gratis SSL en betaalde SSL is op dit moment de functionaliteit om jouw bedrijfsgegevens te verifiëren. Lets Encrypt heeft dan ook geen manier nodig om jouw bedrijfsgegevens te verifiëren. Een betaald SSL certificaat zorgt dan ook voor een iets grotere betrouwbaarheid voor gebruikers. Ook kunnen bedrijfsgegevens dan getoond worden in de balk van een browser. Dit geeft bezoekers extra vertrouwen. Echter, zijn bezoekers op dit moment nog niet goed genoeg geïnformeerd over de verschillen tussen deze manieren van encrypten van dataverkeer. Het lijkt dan op dit moment nog niet nodig om een betaald certificaat aan te schaffen. Wel kan het in de toekomst ook voor Google uitmaken of jij een betaalde en dus geverifieerde versie van SSL gebruikt. Mocht jij de ontwikkelingen op SEO gebied dus voor willen zijn, dan is een betaald SSL certificaat misschien de betere optie voor jou. Gratis SSL is echter ook goed genoeg om websiteverkeer veilig te stellen voor gebruikers van jouw website.