Vraag gewoon eens op straat aan mensen wat zij denken bij het beroep van tekstschrijver en de antwoorden blijken vrij unaniem: commercieel schrijven. En of het klopt? Ja, maar dat is lang niet het complete antwoord. Copywriting is namelijk veel meer. Het is op de eerste plaats namelijk daadwerkelijk in de huid van een opdrachtgever kruipen.

Waarom? Omdat een copywriter (zo wordt een tekstschrijver ook wel genoemd) anders simpelweg niet tot teksten kan komen die iets toevoegen. Een copywriter moet weten wie de klant is, wat de klant doet en nog veel belangrijker: waarom de klant doet wat hij of zij doet. Zonder die kennis kunnen er nooit teksten uitkomen die persoonlijk, informerend én overtuigend zijn voor de lezer.

Natuurlijk volgt na het in de huid kruipen de belangrijkste taak van een tekstschrijver: schrijven. Maar ook dat behoeft uitleg, want schrijven is meer dan woorden op papier zetten. Het is schrappen, toevoegen, doorstrepen, optimaliseren (al helemaal voor zoekmachines) en constant redigeren. Tekst is pas af als je zo min mogelijk woorden besteed aan een zo’n uitgebreid mogelijke boodschap.

Less is more, een kreet die om bovenstaande reden vaak als credo wordt gehanteerd door tekstschrijvers. En het klopt, want te veel informatie schrikt de lezer af. Nog belangrijker dan de lezer antwoorden geven, is hem of haar achterlaten met vragen. De juiste vragen, zodat interesse en nieuwsgierigheid volgen.

Tot slot moet een verhaal ook het publiek bereiken, dus worden copywriters geregeld gevraagd om mee te denken over de website, social media en andere communicatievraagstukken. Vrij vertaald zou je dus kunnen zeggen dat copywriters freelance duizendpoten zijn op het gebied van tekst, beeld én communicatie. Zoals gezegd: tekstschrijven is meer dan schrijven alleen.

Geef een reactie