Huishoudens worden regelmatig opgeschrikt door een inbraak. Het kan iedereen overkomen want bij afwezigheid kunnen inbrekers hun slag slaan. In vakantieperioden of tijdens werkuren wordt er ingebroken en bij thuiskomst wordt er een ravage aangetroffen. Daarom signaleert de CED dat het schadebedrag de afgelopen jaren is toegenomen.

Criminelen kunnen verschillende soorten schade aanrichten. Materiƫle schade zoals het vernielen van een ruit, het openbreken van de deur of het slopen van een deursloten. Ook worden er kostbaarheden zoals elektronica, sieraden en geld meegenomen. En de immateriƫle schade zoals angst voor herhaling is misschien nog wel het ergst.

Verschillen per provincie

Uit gegevens van CED blijkt dat het gemiddelde schadebedrag per maand is toegenomen. Daarbij is gekeken naar een periode van juli 2013 tot en met juni 2014. De schade die inbraken veroorzaakten vielen bijna vijf procent hoger uit. Wel wordt opgemaakt dat er verschillen zijn in per provincie. In Zeeland steeg de schade het meest met maar liefst 36,6 procent.

Ook in Drenthe leden slachtoffers van een inbraak meer schade. Het schadebedrag nam toe met bijna 30 procent terwijl in Friesland de schade juist afnam met een percentage van 40 procent. Wel blijkt dat er minder inbraken werden gepleegd in Nederland.

Afname van inbraken

Het ministerie van Veiligheid en Justitie kondigde onlangs aan dat er minder inbraken worden gepleegd in Nederland. Uit informatie van CED blijkt ook dat deze trend doorzet en dat het aantal inbraken afneemt. Landelijk gezien daalde de schade hierdoor. In totaal moesten verzekeraard 9,2 procent minder schade uit te keren.

Geef een reactie