Alarmpistool

Wat is een alarmpistool? Een alarmpistool een een pistool dat bij het afschieten een luide klant ten gehore brengt. Een dergelijk pistool is niet geschikt voor het afvuren van projectielen. Een alarmpistool wordt ook wel startpistool genoemd.

Waar wordt een alarmpistool voor gebruikt?

Alarmpistolen kunnen worden gebruikt voor het afschrikken van bijvoorbeeld inbrekers. Maar, in de praktijk worden alarmpistolen voornamelijk gebruikt voor het afschieten van een startschot bij wedstrijden en het trainen van (politie)honden.

Is dat legaal?

Het bezitten van een dergelijk wapen is in Nederland legaal mits er aan een aantal eisen wordt voldaan. Zo moet de houder van het wapen minimaal 18 jaar oud zijn. Het wapen zelf moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het pistool mag niet te veel lijken op een echt wapen
  • De knalpatronen mogen geen groter kaliber hebben dan 6 mm.
  • Het pistool mag niet in staat zijn om patronen groter dan 6 mm te verschieten
  • De patronen moeten haaks op de loop worden verschoten.
  • De gasuitvoer moet haaks op de loop liggen
  • De loop moet volledig dicht zijn
  • Het pistool mag niet worden gebruikt om andere letsel toe te brengen

Is het schikt voor het verjagen van dieren?

Een Alarmpistool is geschikt voor het verjagen van bijvoorbeeld vogels uit een boomgaard. Katten worden er overigens ook niet blij van. Het is wel aan te raden uw omgeving vooraf te informeren als u dieren gaat verjagen. Hoewel de knal geen kwaad kan, wilt u niet dat mensen denken dat u daadwerkelijk op dieren aan het schieten bent.

Goed onderhouden

Indien u regelmatig gebruik maakt van uw alarmpistool, is het raadzaam dit wapen goed te onderhouden. Door regelmatig kruidaanslag te verwijderen met wapenolie, verlengt u de levensduur aanzienlijk!

Geef een reactie