Als je geld gaat lenen zal je je lening uiteindelijk moeten aflossen. Afhankelijk van het soort lening zal je of een maandelijkse aflossing moeten betalen of zal je ineens de lening moeten afbetalen. Als je weigert je lening af te lossen krijg je in veel gevallen te maken met een incassobureau zoals bijvoorbeeld Credifin Nederland, dus niet betalen is geen optie.

Maandelijkse aflossing lening

Een maandelijkse aflossing van een lening betekent dat je per maand een deel van je lening moet terugbetalen. Heb je bijvoorbeeld 12.000 euro geleend en moet je dit maandelijks aflossen in een jaar, dan zal je exclusief de rente al 1000 euro per maand aflossen. Daar komt dan nog de rente bij. Via onze lening simulatie kan je uitrekenen hoeveel het uiteindelijke bedrag zal zijn als je de rente meerekent. Betaal je 8% rente, dan zal je in ons voorbeeld 1043,86 per maand betalen.

Aflossing in één keer

Soms moet je een lening in één keer aflossen. Dit is bijvoorbeeld bij minileningen meestal het geval. Stel je leent een bedrag van 800 euro geleend via een minilening en je moet dit binnen 45 dagen aflossen. Bij een minilening betaal je vaak geen rente, waardoor je uiterlijk 45 dagen nadat de lening aan je is overgemaakt 800 euro zal moeten overmaken aan de aanbieder van je lening.

Aflostermijn lening

Hierboven hebben we het al over de aflostermijn gehad. De aflostermijn van een lening is de tijd die je hebt om de lening (inclusief rente en overige kosten) terug te betalen aan de kredietverstrekker. De aflostermijn zal verschillend zijn per type lening, maar ook per specifieke lening. Soms kan je onderhandelen over welke aflostermijn zal gelden voor je lening. Bij kleinere leningen is dat doorgaans niet het geval. Zorg dat je de lening op tijd aflost. In het geval dat je te laat bent zullen meestal extra kosten in rekening worden gebracht als wettelijke rente, maar ook incassokosten, mocht de geldverstrekker een incassobureau inschakelen om het geld bij jou op te komen halen. Zorg voordat je gaat lenen dat je goed bedenkt of je de lening op tijd kunt afbetalen. In het ergste geval kan je failliet worden verklaard als je je leningen niet op tijd afbetaalt. Als je twee schuldeisers hebt die gezamenlijk jouw faillissement aanvragen kan dit al gebeuren.

Leningen samenvoegen

Je kunt meerdere leningen samenvoegen. Vooral als je veel verschillende kleinere leningen hebt kan dit in de kosten schelen, omdat daar een hogere rente op kan rusten. Met kleinere leningen doelen we hier niet op minileningen. Voeg je meerdere kleine leningen samen in een grotere lening, dan zullen de maandelijkse kosten mogelijk lager worden. In ieder geval zal je administratie eenvoudiger worden.

Lening oversluiten

Het is soms mogelijk om een lening over te sluiten. Je wisselt dan van aanbieder, waardoor de voorwaarden van de lening kunnen veranderen. Dit kan kosten schelen.

Schuldsanering

Als je veel schulden hebt is het verstandiger om schuldsanering aan te vragen. Je krijgt dan een bewindvoerder aangewezen door de rechtbank, die je zal helpen om je schulden af te lossen.