Tijdens Pasen is het eieren schilderen vaak een vaste traditie. Samen met de kinderen paaseieren schilderen is vaak een leuke familiebezigheid. Wanneer de eieren zijn geschilderd is het vaak de bedoeling om deze te gaan verstoppen. Daarnaast is het soms ook mogelijk om de paaseieren op te eten. Het is dan wel belangrijk dat er natuurlijke kleurstoffen (rode bieten sap etc.) zijn gebruikt in plaats van verf. Hieronder zullen we een aantal manieren beschrijven om de paaseieren in een leuke kleur te verven.

Natuurlijke kleurstoffen gebruiken

Zoals al werd beschreven kan het leuk zijn om voor natuurlijke kleurstoffen te kiezen. Denk hierbij aan bieten (licht rode kleur), spinazieblaadjes (licht groen), bosbessen (blauw), sterke koffie (bruin) en wortel (oranje). In dit geval doe je de eieren in een pan met water. Laat de eieren net onder water staan, dus niet teveel water toevoegen. Vervolgens voeg je azijn toe (ongeveer een theelepel). De azijn zorgt ervoor dat de kleuren straks nog feller zullen zijn. Wanneer je dit hebt gedaan kun je de gewenste kleurstoffen gaan toevoegen en de eieren aan de kook brengen.

Eieren schilderen met acrylverf

Naast de natuurlijke kleurstoffen wordt er vaak voor acrylverf gekozen. Acrylverf blijft namelijk goed hechten op de schaal van het ei. Daarnaast kun je met behulp van acryl leuke effecten creƫren. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een ei met plakkertjes bedekken om vervolgens deze te schilderen. Als je na het schilderen de plakkertjes weer verwijderd zal de vorm zichtbaar blijven. Denk hierbij aan vormen als hartjes, sterretjes, kuikentjes etc.

Een andere manier van paaseieren schilderen is door azijn te gebruiken in combinatie met acrylverf. In dit geval spetter je eerst wat azijn op het ei. Wanneer je dit hebt gedaan zullen een aantal druppels azijn op de schaal van het ei achterblijven. Als je nu het ei gaat schilderen met acrylverf zullen de plekken, welke met azijn zijn bedekt, een lichtere kleur krijgen.

Geef een reactie