‘Secure Digital’ kaart, ook wel SD kaart genoemd. Op een SD geheugenkaart kun je foto’s opslaan, video’s op schieten of data op vervoeren. De eerste SD kaart had 2GB, behoort tot de categorie ‘Standaard’ en noemen we de ‘normale’ SD.

Er zijn op dit moment SD kaarten tot wel 128GB, met extreme lees- en schrijfsnelheden tot wel 95MB/s. De SD kaart is geen ‘kleiner broertje’ meer van de USB-stick, maar een regelrechte concurrent!

SD kaart of Micro SD kaart

Veel mensen denken dat de Micro SD kaart vrijwel het zelfde is als de SD kaart, maar met een kleinere opslagcapaciteiten. Dit is niet waar, de SD kaart is een andere soort kaart dan de Micro SD kaart aangezien de kaarten verschillend zijn aan de buitenkant én binnenkant. De SD kaart is een stuk groter dan de Micro SD kaart en ze passen niet in elkaars ingangen in de apparaten die ze ondersteunen.

SDHC

De SDHC kaart is een uitbreiding van de SD kaart en staat voor ‘Secure Digital High Capacity’. Met een hogere opslagcapaciteit kunnen er meer bestanden op worden opgeslagen of vervoerd. Waarom de SDHC kaart werd ontwikkeld is simpel: de SD kaart was niet meer genoeg.

SDXC

SDXC is de opvolger van de SDHC kaart en is nóg beter dan de SDHC en SD kaart. De SDXC kaart kan extreme snelheden aan, zowel met lees- als schrijfbewerkingen. Zou er ooit een kaart komen die nog beter is dan de SDXC kaart?

MicroSD, MicroSDHC en MicroSDXC

Net als SD, SDHC en SDXC heb je ook MicroSD, MicroSDHC en MicroSDXC. Dit zijn de zelfde typen als bij SDHC etc, maar nu voor de Micro SD kaarten. De MicroSDXC kaart is – net als de SDXC kaart – extreem goed. Een Micro SD kaart wordt veel gebruikt in combinatie met een smartphone.

Geef een reactie