Hoe bepaal je de lengte van je riem?

Hoe bepaal je nou welke maat riem je nodig hebt?

Zo’n typische vraag die je gelukkig niet vaak hoeft te stellen in je leven en vanaf nu nooit meer. Je riem is stuk gegaan, gewoon versleten, en nu? Hij was jarenlang je trouwe partner die je broek omhoog hield. Oke je hebt nu dus een nieuwe nodig, helder. Maar welke maat heb je eigenlijk? Kun je gewoon een rolmaat nemen en kijken wat jouw breedte is? Is dat dan ook je riem maat? Het antwoord is nee, zo werkt dat dus niet.

Antwoord 1

Er zijn 2 zeer eenvoudige manieren om er achter te komen welke maat je nodig hebt voor een nieuwe riem. De eerste is absoluut de meest eenvoudige. Kijk gewoon aan de achterkant van je oude, versleten leren riem. Normaal gesproken staat hier een maat in vermeld. Gangbaar is bijvoorbeeld 85, 95 of 105. Zat deze riem je eigenlijk altijd als gegoten? Dan kun je in de winkel gewoon dezelfde maat bestellen, kind kan de was doen. Maar wat nou als de slijtage zo hevig is dat de maat niet meer leesbaar is of er helemaal geen maat in je ceintuur staat vermeld? Ook dan is er gelukkig een oplossing voorhanden.

Antwoord 2

Leg je riem languit voor je op tafel en pak een rolmaat of centimeter. Meet vervolgens de lengte vanaf de gesp, dus waar het leer van de riem begint, tot aan het middelste gaatje verderop in de riem. Normaal heb je vijf gaatjes in je riem zitten en zodoende meet je dus de afstand tot het derde gaatje op. Kom je nou bijvoorbeeld op 92 centimeter uit dan rond je deze af op een veelvoud van vijf, in dit geval dus naar 90 cm. Riemmaten verspringen namelijk altijd per vijf centimeter.

 

(435)

Geef een reactie