Pijl en boog schieten

Pijl en boog schieten ( ofwel boogschieten) of handboogschieten is een enorm populaire sport. In Nederland stappen steeds meer sportschutters die met een vuurwapen schieten over op het schieten met een pijl en boog of kruisboog.

Geschiedenis pijl en boog schieten

Boogschieten was vroeger helemaal geen sport maar pure noodzaak. Een handboog was een wapen dat gebruikt werd om de jacht op groter wild eenvoudiger te maken. Het boogschieten stamt al uit de pre-historie. Ook de Egyptenaren waren zeer bedreven in het boogschieten. Zij waren de eerste die in staat waren om een composiet boog te maken. (pijl en boog uit meerdere materialen). Een goede schutter kon met een composiet boog wel 100 meter ver schieten. De Egyptenaren waren het eerste volk dat de pijl een boog ook gebruikte voor de sport. Het testen van de vaardigheid van de boogschutter was een groots volksvermaak.

Verschillende soorten bogen

Er zijn verschillende soorten bogen:

  • Longbows
  • Recurve bogen
  • Barebow
  • Compound boog

Longbow

Een longbow is een traditionele Engelse boog uit één stuk. Bij deze boog tref je geen hulpmiddelen zoals vizieren, stabilisatoren en pijlopleggers. Deze bogen zijn vrij lang. Soms tot wel 1.80 meter. Deze pijl en boog soort dankt zijn naam dus aan de lengte.

Recurve boog

Een recurve boog is een pijl en boog waarbij de latten eerst naar binnen en dan weer naar buten lopen. Een recurve boog is het type dat ook wordt gebruikt bij wedstrijd schieten en de olympische spelen. Deze bogen zijn doorgaans voorzien van hulpmiddelen.

Barebow

Een barebow is een jachtboog uit een stuk. Meestal van hout. Deze bogen zijn traditioneel maar minder lang dan een longbow.

Compound boog

Een compound boog is de jongste uit de geschiedenis van de pijl een boog. Een compound pijl en boog is samengesteld uit meerdere materialen waaronder glasfiber. De pijl krijgt niet alleen snelheid doordat de booglatten tijdens het afschieten terugveren, maar ook doordat de boog voorzien is van een katrolsysteem. Deze bogen zijn over het algemeen compact en zeer krachtig.

Pijl en boog kopen

Pijl en bogen komen in vele maten en prijsklassen. Een goede beginnersboog kost al snel meer dan €100. Gelukkig kun je een pijl en boog  tegenwoordig prima online aanschaffen. Ook onderdelen zijn tegenwoordig prima verkrijgbaar. Net als pijlen overigens.

Vereniging

Pijl en boog schieten is natuurlijk het leuks als je dat doet binnen een vereniging. Zo kun je veel van anderen leren over het schieten met een boog, werken aan je techniek en kennis over soorten bogen opdoen. Daarnaast kun je dan ook meedoen aan wedstrijden. En, het is veel gezelliger dan in je eentje met een pijl en boog schieten!

(174)

Geef een reactie