Tips bij kruisboog kopen.

Bent u op zoek naar een kruisboog? Lees dan deze handige tips over het onderwerp “kruisboog kopen”.

Een kruisboog kopen.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar en kruisboog. De boogsport is de afgelopen jaren in populariteit aan het toenemen. Ook het aantal producenten van kruisbogen is toegenomen. de kwaliteit van de verschillende producenten verschilt enorm.Hierdoor kan een kruisboog kopen een lastige onderneming worden.

Welke kruisbogen zijn er?

De meest voorkomende soort is de Recurve Boog. Een recurve boog is een gespannen boog die bij het afschieten in zijn oorspronkelijke positie terug veert. Deze kruisbogen werken met het zelfde principe als een pijl en boog. Alleen zit de boog gemonteerd op een op een geweer gelijkende kolf. De pijlsnelheid van een recurve boog ligt lager dan bij een compound boog.

Een compound boog is een boog met een katrolsysteem. Dankzij dit systeem kan de boog sneller ontspannen dan een recurve boog. Hierdoor bereiken de pijlen een hogere snelheid dan bij een normale boog. Met een krachtige compund boog kan verder worden geschoten en raakt de pijl met meer kracht het doel. Compund bogen worden in het buitenland vaak gebruikt voor de jacht. In Nederland is jagen met een kruisboog niet toegestaan.

Regelgeving kruisboog

In Nederland is het bezit, gebruik en de aanschaf van een kruisboog toegestaan door personen van 18 jaar of ouder. Er is geen vergunning voor nodig. Er zijn wel een aantal aanvullende regels. Een kruisboog mag niet gebruikt worden op openbaar terrein zoals bijvoorbeeld een bos of park. Daarnaast mag een kruisboog tijdens het vervoer niet gereed zijn voor gebruik. Vervoer een boog dus altijd in niet bespannen toestand en het liefst in een daarvoor gemaakte tas of koffer. Daarnaast mogen de pijlen niet voorzien zijn van snijvlakken.

Waar schieten?

Voor het schieten met een kruisboog heb je een groot terrein nodig. De meeste tuinen zijn te klein om in te kunnen schieten. Gelukkig zijn er in Nederland veel verenigingen voor boogschutters en kruisboogschutters. Hier kunt u binnen een veilige omgeving leren schieten met u kruisboog.

Welke pijlen?

Welke pijl u het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de kracht van uw kruisboog. Over het algemeen zijn er pijlen van kunststof, glasfiber en aluminium. Hoe krachtiger uw kruisboog is des te zwaarder en dikker uw pijl kan zijn. Een zwaardere pijl kent een krachtigere inslag en is minder gevoelig voor wind.

Geef een reactie