Om je keuken vrij te houden van microscopische deeltjes die de omgeving aantasten, is het hebben van een afzuigkap noodzakelijk. Er zijn veel verschillende afzuigkappen die je kunt kopen. Deze werken allemaal zeer efficiënt, maar worden op andere manieren en op andere locaties in de keuken geïnstalleerd.

Welke verschillende soorten afzuigkappen zijn er?

De vervuilde lucht die ontstaat tijdens het koken kan gereinigd worden op twee manieren. Een afzuigkap zonder afvoer maakt gebruik van een actieve koolfilter die de lucht recirculeert en terug de keuken in blaast. Wanneer er een afzuigkap met afvoer geïnstalleerd wordt, wordt de vervuilde lucht naar buiten geleid. Zonder afvoer heeft vaker onderhoud nodig maar is verkrijgbaar voor een goedkopere prijs. Bij de variant met afvoer zijn een aantal extra aansluitmaterialen nodig, en er is een gat in het plafond of de muur nodig. Wat voor soort model je in de keuken kunt gebruiken is dus afhankelijk van waar je voorkeur naar uit gaat, en wat er mogelijk is in je woning.

Locatie van de afzuigkap

Afzuigkappen kunnen op verschillende locaties in de keuken geplaatst worden. Bijvoorbeeld aan het plafond boven een kookeiland, aan de muur, of onder een keukenkastje. Er zijn ook downdraft modellen die je op het aanrecht installeert. Voor optimale prestaties is het verstandig om de afzuigkap wel altijd zo dicht mogelijk in de buurt van het fornuis te plaatsen. Ook is een verschil in de zuigkracht, hoe vaker je van plan bent om in de keuken te staan, hoe krachtiger het model dat je nodig hebt.

Houdt de lucht gezond

Omdat er verontreinigde lucht ontstaat, door rook, vet, en etensgeur, is het belangrijk om de lucht goed te reinigen tijdens en na het koken. Op de lange termijn kan de vervuilde lucht schade aanrichten aan je gezondheid. Dit kan resulteren in bijvoorbeeld astma. Om dit te vermijden is het dus verstandig om één van de vele verschillende afzuigkappen te installeren.

Kortom, een afzuigkap is essentieel in elke keuken. Het zorgt ervoor dat je comfortabeler kunt koken in een veilige en gezond omgeving.

Geef een reactie