Er zijn veel mensen die in plaats van begraven gecremeerd willen worden na hun dood. Sommige mensen vinden dat een schoner idee dan begraven te worden, maar wat de reden ook mag zijn om voor een crematie in plaats van een begrafenis te kiezen, cremeren komt in Nederland veel voor. Vroeger waren begrafenissen en crematies relatief sober en ingetogen te noemen, alleen bij en na het condoleren tijdens het nuttigen van een hapje en een drankje was er wat ruimte voor ontspanning.

Persoonlijke crematiedienst

Maar tegenwoordig willen mensen voor hun overleden dierbare een begrafenisdienst en crematiedienst die echt past bij de persoon die overleden is. Dus geen standaard preek van de pastoor en ook geen standaard begrafenismuziek. In plaats daarvan worden er door de nabestaanden gedichten voorgedragen en verhalen verteld over het leven van degene die begraven of gecremeerd gaat worden. Ook is er tegenwoordig veel meer keuze in begrafeniskisten dan vroeger, zowel op het gebied van vorm als op het gebied van kleur. Er zijn zelfs begrafenisondernemingen waarbij je een grafkist compleet op maat kunt laten maken, waarbij alle wensen in acht worden genomen. Het is logisch dat daar natuurlijk wel een behoorlijk prijskaartje aan vast zit, maar de mogelijkheid is er in ieder geval wel. Ook worden er allerlei voorwerpen op de kist gelegd die meegaan in het graf of in de crematieoven die te maken hebben met het leven van de overleden persoon.
Maar zeker ook de begrafenismuziek die wordt gespeeld tijdens de dienst is anders dan vroeger. Natuurlijk kun je er ook nu nog voor kiezen dat de begrafenisonderneming passende muziek laat horen, maar het is veel persoonlijker als er muziek wordt gespeeld die hoorde bij het leven van de overledene, muziek waar hij of zij van hield. De kleding die wordt gedragen tijdens de dienst hoeft ook niet meer sober zwart of grijs te zijn, we zien tegenwoordig ook gewoon mooie kleuren en wit dat wordt gedragen. Een en ander heeft zich dus eigenlijk aangepast aan de moderne tijd waar we nu in leven.

Modern crematorium

Harry Mens, de welbekende makelaar met zijn programma Businessclass, heeft zelfs een heel nieuw modern crematorium laten bouwen in Lisse, van alle gemakken voorzien. Er is bijvoorbeeld na de crematiedienst gelegenheid om naast een gewoon broodje kaas, ook een compleet vijfgangenmenu te nuttigen als daar behoefte aan is. Er is buiten een uitstrooiveld waar desgewenst de as kan worden uitgestrooid van de overleden persoon. Maar natuurlijk kan de as van de overleden persoon ook gewoon bewaard worden in een mooie moderne urn.