Als je rookt, dan beter een e-sigaret

E-sigaret is beter dan normaal roken

Als je al tijden sigaretten rookt dan is de kans groot dat je een verslaving hebt. Jaarlijks willen veel Nederlanders stoppen met roken, maar door de verslaving kunnen zij moeilijk doorgaan met een permanente oplossing. Het is daarom belangrijk dat zij een middel kunnen krijgen dat hen helpt om deze verslaving te bestrijden, vaak neemt het veel energie op die beter gebruikt kan worden voor andere doeleinden. Stoppen met roken kan tegenwoordig heel eenvoudig, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een e-sigaret wordt gezorgd dat de verslaafde op efficiënte wijze kan stoppen. Je kunt een model kopen via https://www.esmokeflavours.com/nl/ er zijn inmiddels al een groot aantal modellen verkrijgen.

Deze sigaret geeft gezondere rook

Roken door een sigaret is zeer ongezond, je krijgt namelijk ook allerlei schadelijke stoffen in je longen wanneer je een sigaretje rookt. Al deze stoffen hebben een negatieve invloed op de longen en kunnen ervoor zorgen dat er zware ziektes ontstaan. Zo is de kans op longkanker door het roken van sigaretten aanzienlijk groot. Door een e-sigaret te gebruiken zorg je ervoor dat je veel gezonder gaat roken, de rook is helemaal niet zo schadelijk als de rook van traditionele sigaretten. Doordat er gebruik gemaakt wordt van verdamping in plaats van verbranding zal de rook een stuk minder schadelijk zijn en zullen er ook geen onnodige chemische stoffen in de longen terechtkomen. De gezondheid van de longen zal niet achteruit gaan.

Je rookt dus een stuk gezonder

Gezonder roken heeft talloze voordelen. Allereerst voorkom je dat je longen flink achteruit gaan. Door elke dag te roken kunnen er allerlei chemische stoffen opgeslagen worden in de longen. Deze kunnen tot allerlei gevolgen leiden die je natuurlijk liever gewoon wilt voorkomen. Door met een e-sigaret te roken kun je veel gezonder roken en voorkom je ook dat al deze stoffen zich in de longen opbouwen. Zo zal de kans op gevaarlijke ziektes een stuk geringer zijn en hoef je je hier dus ook een stuk minder druk om te maken.

Koop ook direct e-liquid

In plaats van tabaksslierten wordt er bij de e-sigaret gebruikgemaakt van speciale e-liquid capsules. In deze capsules zit speciale vloeistof die in de e-sigaret verdampt wordt. Je kunt speciale liquid kopen met smaakjes, zo heb je altijd een lekkere smaak in je mond wanneer je de sigaret rookt en kun je altijd genieten van een ideale smaak. Door meerdere smaken te kopen kun je uitzoeken welke je het meest bevalt en dan steeds deze soort aanschaffen. Er zijn verschillende groottes inhoud bij deze capsules, dit heeft te maken met de sterkte van de nicotine. Door langzaam te wisselen naar capsules met weinig nicotine kun je zorgen dat de behoefte in nicotine ook snel afneemt.

 

(18)

De kunst van gelukkig oud zijn

Oud worden

Iedereen wordt langzamerhand een klein beetje ouder, al is het stukje bij beetje. Maar omdat het zo langzaam gebeurd merk je eigenlijk niet dat je ouder wordt. Het gebeurd eigenlijk zonder dat je het doorhebt, alle lichamelijke veranderingen die gebeuren “over time” en niet “instant”. Het is dus niet zo dat je de volgende dag wakker word, en ineens rimpels hebt. Dit kan dan ook knap verraderlijk zijn. Stel je voor, je bent een zestiger, hebt geen idee dat je reactievermogen dusdanig gedaald is en dat je eigenlijk geen auto meer zou moeten rijden maar stapt toch in de auto. Logisch, je weet natuurlijk niet dat je niet instaat bent om dit nog te doen, maar het kan zo zijn dat je dit toch doet en je in ongeluk verzeild raakt. Maar hoe voorkom je dit? En hoe kun je, ondanks alle gebreken die je hebt opgelopen na velen jaren hard werken, toch een normaal leven leiden? Natuurlijk kun je niet alles meer wat je eerst wel kon, maar toch kun je veel meer dan je denkt. Het is dan ook niet slim om heel de dag thuis te gaan zitten wanneer je “oud” bent geworden, simpelweg omdat je bang bent dat je niks meer kan. Integendeel, het is juist goed om oude gewoontes weer op te pakken en op zijn minst te proberen. Het is bewezen dat door mentaal én fysiek actief te zijn je ook langer door kan gaan met taken waar je anders moeite mee zou hebben. In dit artikel kun je dan lezen hoe je goed met ouderdom om moet gaan, en een normale en gezondheid te hebben.

Maatregelen nemen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar door een aantal “maatregelen” te nemen kun je gemakkelijk voorkomen dat je snel oud wordt op het fysiek en mentaal gebied. Het voorkomen van houdt een aantal dingen in, en daarbij verschillen de “maatregelen” op fysiek gebied van die op het mentale gebied. Het is dus belangrijk dat je verschillende activiteiten gaat uitvoeren. Dit kun je dan ook op een aantal manieren doen, laten we eerst het mentale gebied behandelen, want mentaal is fysiek wordt wel eens gezegd. Voor velen is dit dan ook een regel om aan te houden, aangezien de twee gebieden naadloos op elkaar aansluiten. Dat betekend dat als je op mentaal gebied gezond bezig bent, je fysieke karakter ook gezond is. Daarom kun je het best je mentale gebied gezond houden, en dat is wat je in dit artikel kunt lezen.

Mentaal

Maar goed, hoe doe je dit nou vraag je je misschien af? Nou, dat kan dus op verscheidene manieren gedaan worden. Waarvan de eerste manier een eigenlijk suffe oefening bedraagt, de oefening is eigenlijk gebaseerd op het gebruiken van je hersenen, maar gelukkig is het wel gemakkelijk dat je bij dit soort oefening veel ruimte hebt voor eigen inbreng, dit betekent dat je in plaats van een XXL-woordkraker ook een Sudoku puzzel kunt spelen. Door Je hersens te “kraken” krijgen je hersenen elke keer dat je het doet eigenlijk een “update”. Door je hersenen actief te bezig te laten zijn heb je dan ook minder kans op ziekten zoals Alzheimer en dergelijke. Naast het uitvoeren van bepaalde activiteiten is het ook echt heel belangrijk om goed te eten, en daarmee niet specifiek gezond eten. Het is vooral belangrijk om bepaalde ingrediënten binnen te krijgen en dan hebben we het met name over het eten van noten en bijvoorbeeld walnoten. Het is belangrijk om zulk soort noten in hun “pure” vorm te eten en niet een een zakje notenmix bij de supermarkt te halen en die te nuttigen, integendeel, door dat soort zakjes vol met noten te halen gaat je gezondheid vaak achteruit. Dit komt omdat dat soort notenmixen vaak volgestopt zijn met genetisch gemanipuleerde stofjes zoals smaakversterkers en E-nummers. Er is eigenlijk wel een maatregel waar bijna niemand aan denkt en die is eigenlijk wel zo cruciaal dat het onmogelijk is om dit aan te kaarten. We hebben het dan over het krijgen van rust. Dit is dan ook wel een moeilijk punt, want naast dat je juist actief moet zijn op sommige vlakken waar je dat eerst misschien niet zou zijn, is het ook belangrijk om rust te krijgen, en dit kan je dan doen door afstand te nemen van een aantal dingen. Waarschijnlijk voel je vanzelf wel welke dingen je eigenlijk best nog kan, en welke niet. Bij het krijgen van rust is het belangrijk om daarnaast nog actief te zijn, en het beste is eigenlijk dat je dit doet door een goed balans te vinden. Dit komt omdat beide punten zeer belangrijk zijn voor je mentale gezondheid. Je kunt rust op een aantal manieren krijgen, waarvan de belangrijkste manier toch wel een afweging is. Je kunt namelijk in een eigen huis blijven wonen of in bijvoorbeeld een residentie. Je kunt het beste pas in een residentie gaan wonen als het echt nodig is. Dit kan zijn wanneer je thuis moeite hebt met douchen of andere taken uit te voeren. Door in een residentie te gaan wonen en daarbij wat dagelijkse taken over te geven aan anderen dus in principe gebruik te maken van bijvoorbeeld de thuiszorg Eindhoven, krijg je de welverdiende rust én heb je tijd om bijvoorbeeld je Sudoku af te maken. Als je dit dus goed balanceert is dit wel een van dé belangrijkste manieren om gezond te blijven.

Fysiek

Naast het mentale gebied is het natuurlijk belangrijk om fysiek actief te zijn. Net zoals bij het mentale gebied, zijn er een aantal manieren om dit te doen. We zullen er dan ook een aantal behandelen, en daarbij gaan we het vooral hebben over de belangrijkste activiteiten die je kunt uitvoeren. Het eerste punt wat belangrijk om op te letten is dan ook wel het onderhouden van lichamelijke inspanning. Dit kan je, net als bij puzzels, voor een groot deel indelen. Je kunt bijvoorbeeld een fietstocht opzetten met een paar vrienden of kennissen. Door jezelf in te zetten en samen activiteiten te ondernemen, krijg je niet alleen een positief gevoel maar ook is dit goed voor je fysieke gezondheid. Je hebt bijvoorbeeld hele mooie natuurgebieden waar je samen kunt fietsen, denk hierbij aan bijvoorbeeld het koenekoopse meer of de reeuwijkse plassen.

 

 

 

 

(25)

Dat je het (z)weet

Iedereen doet het. Vaak onbewust en sommigen wat meer dan anderen. Maar iedereen transpireert, oftewel zweet. Op een warme dag hebben we klotsende oksels, tijdens een sollicitatie gesprek klamme handen en bij het sporten overal zweet. De een zweet van nature meer dan de ander. Maar soms zweet je al zonder enige inspanning. Dit wordt vaak gezien als overmatig zweten. Lees hier alles over zweet en hoe je dit kan terugdringen met behulp van botox.

Waarom zweten we?
Zweten doen we de hele dag. Zweten zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur op peil blijft. Zo raken we de overtollige warmte kwijt en verkoelen we. Over het hele lichaam komen zweetklieren voor, echter ervaren we vaak de meeste last onder onze oksels. Alle zweetklieren samen zorgen gemiddeld voor een liter vocht per dag. Slechts één procent van al het transpiratievocht komt onder de oksels vandaan. Toch zijn de oksels vaak de grootste boosdoener. Ok, eerlijk is eerlijk, onder je oksels zitten de meeste zweetklieren. Maar onder je oksel kan je ook minder goed ventileren en daardoor verdampt het minder snel dan op andere delen van het lichaam.

Praktisch nut
Zweetklieren zijn opgedeeld in twee soorten: de eccriene en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren zitten over je hele lichaam verspreid. Elke vierkante centimeter huid bevat ongeveer 300 zweetklieren. Het vocht van de eccriene zweetklieren komt via poriën naar buiten en heeft puur de functie om onze temperatuur te reguleren. Bij hevige inspanning of koorts zweet je meer, omdat de temperatuur van je lichaam stijgt. Zweet dat via de porien naar buiten komt, ligt op de huid en verdampt. Verdamping kan alleen plaatsvinden door warmte en deze warmte wordt vanuit de huid onttrokken uit het lichaam. Zo is ons lichaam weer afgekoeld.

Emotioneel nut
Apocriene zweetklieren heeft vooral een emotionele en territoriale toepassing. Deze zweetklieren zorgen voor de bepaalde geur van zweet. Apocriene zweetklieren worden ook pas ontwikkeld tijdens de pubertijd, voornamelijk in de oksels, liezen, rondom de tepels, geslachtsorganen en de anus. Het vocht wat de apocriene zweetklieren afscheiden bevat voornamelijk vetten, zoals cholesterol en vetzuren. Maar de apocriene klieren hebben ook een seksuele functie. Het vocht wordt gebruikt als herkenningspunt voor soortgenoten en het afbakenen van het territorium.

Overmatig zweten stoppen met botox

De een zweet meer dan de ander. Maar soms zweet iemand extra veel. Dit noemen we overmatig zweten, ofwel hyperhidrosis. De zweetklieren werken dan op volle toeren, vaak al zonder grote inspanning. Dit zorgt snel voor onzekerheid en ongemakkelijkheid. Daar is wel wat tegen te doen. Het is mogelijk om een botox behandeling tegen anti-transpiratie te ondergaan. Kleine injecties met Botuline toxine blokkeren de werking van zenuwen die zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren. Dit is zowel mogelijk voor onder de oksels als de handpalmen.

De eerste keer zorgt de botox voor een anti-transpiratie van 4 tot 6 maanden. Waarna er 1 of meerdere vervolg afspraken plaatsvinden, nemen de symptomen steeds meer af. Geen paniek; Botuline toxine (ondanks de naam) is compleet veilig en geregistreerd geneesmiddel.

Zeker in de zomer
Dus zweet is ontzettend handig en zeker ook nodig. Toch kan zweet gezien worden als een groot probleem. Wanneer er last wordt ondervonden van (overmatig) zweten, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan een verwijzing geven voor een gespecialiseerde arts. Ook is het gemakkelijk mogelijk om direct naar de gespecialiseerde klinieken toe te gaan als die van BodyClinic om een intakegesprek aan te gaan. Zo ga je zeker de zomer in.

(27)

Wat doet koffie nou echt met je?

Een ouderwets bakkie pleur, de een kan de ochtend niet zonder beginnen, terwijl de ander het verafschuwt, of de bittere smaak maskeert met scheppen suiker en diverse siroopjes. Koffie speelt honderden jaren een grote rol in het leven van mensen, maar bijna niemand is ervan bewust wat koffie nou echt met je doet. De meeste mensen denken dat cafeïne je alleen een rush geeft en verder niks. Echter, zit koffie toch nog een stuk complexer in elkaar.

De samenstelling

Koffie bevat van nature verschillende ingrediënten, denk hierbij aan: cafeïne, antioxidanten.  Hiervan is cafeïne natuurlijk de bekendste. Cafeïne stimuleert lichtelijk het centrale zenuwstelsel, waardoor mensen dus ervaren dat ze wat alerter en meer wakker worden. Echter, blijft het niet daarbij. Je stofwisseling wordt namelijk ook gestimuleerd, waardoor koffie dus ook een geschikt middel is om voor je training te gebruiken, je krijgt er energie van en verbrand meer vet. Dan hebben we de antioxidanten nog. Ik zal u de chemische jargon besparen, maar op zijn simpelst gezegd: antioxidanten die versterken je weerstand.

De nadelen

Helaas, elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat is ook van toepassing bij koffie. Je cholesterol kan verhoogd worden, voornamelijk bij ongefilterde koffiebonen,  waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Daar blijft het niet bij. Koffie kan je bloeddruk verhogen, waardoor je aderen acuut verstijven. Dat kan lijden tot hypertensie, dat is al jarenlang de nummer 1 doodsoorzaak in Nederland. Als je van nature al een hoge bloeddruk hebt is het dus niet het slimste idee om vaak koffie te drinken.

Geniet, maar drink met mate

Koffie zit, zoals u ziet, een stuk complexer in elkaar dan de meeste mensen denken. Vanwege zijn hoge stimulerende werking moet er eigenlijk meer aandacht op gevestigd worden, want op sommige gebieden valt koffie te omschrijven als een drug. Vooral als u al last heeft van hart- en vaatziekten, dan moet u al helemaal voorzichtig zijn met hoeveel koffie, en zelfs als u helemaal gezond bent, dan is het nog steeds verstandig om koffie met mate te consumeren.

(30)

De eetgewoonten en gerechten uit de Chinese keuken

China is een enorm land dat een groot aantal inwoners kent. Ook is China rijk aan veel verschillende kooktradities die nog wel eens verschillen per regio. Zo wordt er in het Oosten meestal rijst als basis gebruikt in gerechten en in het Noorden wordt er vaker mie en/of noedels gegeten. De Chinezen staan erom bekend dat ze “alles” eten. Denk bijvoorbeeld aan eend, waarbij ook de poten mee worden genomen in het gerecht. Dit omdat hier veel smaak aan zit.

Bereiding
De Chinezen maken tijdens het koken veel gebruik van een grote wok. In deze grote wok worden ingrediënten als vlees, groenten, kruiden en sauzen op zeer heet vuur gebakken. Dit zorgt ervoor dat de gerecht vaak redelijk snel klaar zijn. Chinezen houden gerechten graag in balans qua smaken. Denk hierbij aan het yin en yang principe. Ze maken gebruik van zeer contrasterende ingrediënten. Deze aparte combinaties zorgen voor een heerlijke algehele smaak.

Eetgewoonten
Ook staan Chinezen er bekend om dat ze met stokjes eten. Ze eten met z’n allen aan een grote eettafel, waar verschillende gerechtjes in het midden van de tafel worden opgediend. Iedereen pakt hier hapjes uit van de gerechten die ze zelf lekker vinden. Ook wordt er vaak soep gegeten. Dit eten ze niet met stokjes uiteraard, maar omdat de soepen meestal wat wateriger zijn dan dat wij ze kennen, drinken ze deze gewoon.

Haal de gerechten niet langer af bij een Chinees restaurant maar maak ze gewoon zelf. Lekkere gerechten hoeven echt niet ingewikkeld te zijn. Wil je zelf ook eens Chinese gerechten maken? Kijk dan eens rond op het internet voor de lekkerste Chinese recepten.

(34)

Eet gevarieerd en lekker met gezonde recepten

Gezond eten is niet alleen heel belangrijk, maar het kan ook gewoon erg lekker zijn. Veel mensen denken dat gezonde gerechten lastig of niet lekker zijn, maar dat valt reuze mee. Er zijn talloze gezonde recepten te vinden op het internet of in kookboeken. De kunst is om een gezond recept uit te zoeken met ingrediënten die je lekker vindt.

Lichaamsgewicht
Door gezond te eten kun je afvallen, of juist aankomen als dat je doel is. Maar ook als je tevreden bent over je gewicht is gezond eten heel belangrijk. Door gezond te eten, zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt. Ook voor de opbouw van spieren is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen eet.

Gezonde varianten
Ook zijn er gezondere varianten van recepten die normaal ongezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde ontbijtcake van havermout of groentefriet. Het is belangrijk dat je gezond ontbijt, luncht en ook met het avondeten gezond eet. Hierdoor lijkt het vaak een hele klus om overal een gezond recept voor te vinden, al helemaal als je ook nog wil variëren in je maaltijd.

Genoeg gezonde recepten
Zorg er daarom voor dat je genoeg recepten tot je beschikking hebt die niet alleen gezond zijn maar ook eenvoudig zijn om klaar te maken. Maak anders eens extra veel  van een maaltijd. Zo kun je wat overblijft bewaren en de volgende dag opeten. Kijk voor lekkere, gezonde recepten eens rond op het internet. Er zijn er genoeg te vinden die hartstikke lekker en eenvoudig zijn.

(26)

Mooi haar dankzij de kapper in Amsterdam

Mooi haar laat u stralen, een knipbeurt zorgt ervoor dat u schitterend voor de dag kunt komen. Met mooi haar voelt u zich beter, het is de moeite waard een goede kapper in Amsterdam te zoeken. De kapper kan uw haar in model knippen en biedt daarnaast graag de best mogelijke verzorging. Het resultaat? U komt stralend voor de dag na een bezoek aan de kapper in Amsterdam, zodat u er de komende weken weer zonder problemen tegenaan kunt.

Een fris kapsel door de kapper

De kapper in Amsterdam kan u bijvoorbeeld helpen voor een nieuw en fris kapsel te zorgen. Wilt u een keer wat anders, mag het wel wat spannender dan tot nu toe? Wilt u er vooral voor zorgen dat u er tip-top uitziet voor het komende feestje of staat er een andere belangrijke gelegenheid op de planning? In al die gevallen is het een uitstekend idee om een bezoek te brengen aan de kapper in Amsterdam. U zorgt er daarmee voor dat u uw haar in model kunt laten knippen en dat u het uitgebreid kunt laten verzorgen.

Ervaren kapper in Amsterdam   

Vooral op zoek naar een ervaren kapper in Amsterdam, zodat deze u aan kan geven wat er mogelijk is of een bijzonder kapsel kan knippen? Een goede kapper maakt gebruik van meerdere materialen en helpt u op die manier voor een mooie natuurlijke slag of val van uw haar te zorgen. Het draagt bij aan het stralende van uw kapsel, zodat u fris voor de dag kunt komen. Het is daarom de moeite waard een ervaren kapper in Amsterdam te kiezen, bijvoorbeeld te herkennen aan het gebruik van een groot aantal professionele producten van de verschillende topmerken.

(24)

Haaruitval bij vrouwen

Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt te maken met haaruitval. Het komt in verschillende vormen voor. Het kan worden veroorzaakt door de hormoonhuishouding bij vrouwen, bijvoorbeeld in de overgang. Maar de oorzaak kan ook te maken hebben met erfelijkheid. Het groeiproces van het haar bestaat uit een aantal fases. Het begint het de anagene fase waarin het haar groeit, gevolgd door de katogene fase. Dit is de fase tussen groei en rust. Na een paar weken volgt de telogene fase waar het haar rust krijgt. Na deze fases begint de cyclus weer opnieuw. Haaruitval bij vrouwen kan flink verschillen. De ene periode kan het sterker voorkomen dan andere. Gemiddeld verliest een vrouw zo’n 100 haren per dag.

Oorzaken

Het haaruitval bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid is er daar een van. Deze oorzaak is de meest voorkomende wat betreft het haaruitval bij vrouwen. Het haaruitval leidt tot kaalheid. Echter, de erfelijkheid zorgt er bij mannen voor dat zij tot 7 keer meer risico lopen om al jong kaal te worden. Andere oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn zwangerschap, menstruatie, stress, vitaminetekort, hormoonhuishouding of geneesmiddelen.

Stress is nergens goed voor. Ook niet voor het haar. Het haaruitval bij vrouwen leidt vaak ook tot meer stress waardoor het uitval weer verergerd etc. Naast stress kan medicatie ook een oorzaak zijn van haaruitval. Medicijnen als bloedverdunners, de pil en antidepressiva hebben een sterkte invloed op haaruitval. Ongezond eten en haaruitval bij vrouwen hebben ook een verband. Het is belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Vooral vitamine A heeft een positief effect op het haar.

Het is mogelijk om producten te gebruiken tegen haaruitval. Wanneer dit niet helpt is het verstandig om de huisarts te bezoeken. De arts jouw verhaal aanhoren en aangeven wat je kunt doen. Veel vrouwen met haaruitval schamen hier zich voor. Vandaar dat een bezoek aan de huisarts een opluchting kan zijn. Mocht dit allemaal niet helpen bestaan er ook ingrepen die het haaruitval kunnen bestrijden of tegen haar. Haartransplantatie bijvoorbeeld.

Ga eerst na waar het aan zou kunnen liggen. Heb je veel stress of zouden de hormonen een rol kunnen spelen omdat je in de overgang zit? Raak niet meteen in paniek. Vrouwen met haaruitval is nou eenmaal iets wat voorkomt en waar men zich niet voor hoeft te schamen. Het is te verhelpen met de juiste hulp dus zoek uit waar het aan ligt.

(17)

Vegetarisch eten, gezond of ongezond?

Ieder jaar neemt het aantal vegetariërs toe. Naast vegetariërs, komen er ook steeds meer flexitariërs. Een flexitatiër is iemand die bewust één of meerdere dagen per week geen vlees of vis eet. Flexitariërs worden ook wel semi-vegetariërs genoemd. Er zijn heel veel verschillende redenen waarom een vegetariër geen vlees kan eten. De meest genoemde reden is de slechte behandeling van dieren in de vleesindustrie. Maar ook vanwege het milieu wordt er minder vlees en vis gegeten. Dieren stoten heel veel CO2 uit en dat is slecht voor het milieu. Ook vanwege de gezondheid eten steeds minder mensen vlees en vis.

Gezondheid
Onderzoek toont aan dat vegetariërs langer leven en minder last hebben van ziekten zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht. Er zijn ook vegetariërs die puur om de smaak geen vlees en vis meer eten omdat ze vegetarische gerechten simpelweg lekkerder vinden. Het zou ook nog kunnen dat je vanwege het geloof geen vlees en vis meer eet. Dit komt vooral voor bij het Boeddhisme. Sommige stromingen in dit geloof vinden dat mensen geen dieren zouden mogen doden.

Vegetarische recepten
Als je vegetariër wordt, is het zaak ervoor te zorgen dat er vleesvervangende ingrediënten in een maaltijd zitten om geen tekort aan voedingsstoffen te krijgen. Wanneer je dit niet doet, is er een grote kans op en tekort aan voedingsstoffen en kun je bijvoorbeeld bloedarmoede krijgen. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor vegetarische gerechten en zijn er steeds meer heerlijke vegetarische recepten te vinden op het internet. Maak zelf eens een heerlijk vegetarisch gerecht en geniet van de heerlijke smaken die vegetarische recepten te bieden hebben.

(111)

Pastagerechten zijn ieders favoriet

Pasta; Italiaanse deegwaren die vaak als avondmaal gegeten worden. Bij veel mensen staat pasta in de top 3 wat betreft favoriete avondmaaltijd. Zowel bij volwassenen als bij kinderen. Maar hoe komt het dat pasta zo populair is? Is het omdat het zo lekker smaakt bij veel verschillende ingrediënten, of omdat de Italiaanse keuken gewoon simpelweg de lekkerste is?

Zelf pasta koken
Naast het feit dat pasta heel populair is, is pasta ook heel makkelijk om zelf klaar te maken. De meeste pasta’s hebben maar een korte kooktijd, vooral de verse pastasoorten. Pasta kun je koken in water, maar lasagne wordt bijvoorbeeld altijd in de oven klaargemaakt. De kooktijd en bereidingswijze staat altijd aangegeven op de verpakking van de pasta en bij twijfel kun je altijd de kooktijd op het internet opzoeken. Wanneer je naar een Italiaans restaurant gaat, is het altijd een goed idee om een pastagerecht te bestellen. Vaak kosten ze helemaal niet veel geld en het gerecht is genoeg voor een hele avondmaaltijd. Daarnaast biedt het misschien wel wat inspiratie om zelf thuis aan de slag te gaan met een nieuw pastarecept.

Pastasoorten
Qua pastavormen en maten zijn er eindeloze mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld alleen al aan macaroni, penne, spaghetti, tagliatelle, fusilli, farfalle, pappardelle en linguine. Deze pastasoorten zijn allemaal wereldberoemd, maar de Italiaanse keuken kent nog veel meer pastasoorten die niet iedereen kent, maar wel heel lekker zijn. Iedere pastasoort heeft één of meerdere pastarecepten waar die soort het lekkerste bij smaakt. Zo past farfalle heel goed bij romige sauzen en pappardelle bij stevige sauzen.

Pastarecepten
Met pastarecepten kun je eindeloos variëren. Naast de bekende spaghetti bolognese en macaroni carbonara, is het ook heel leuk om eens wat minder bekende pastarecepten uit te proberen. Je vindt de lekkerste pastarecepten in vrijwel ieder kookboek en op het internet staan eindeloos veel mogelijkheden. Veel succes en “buon appetito”!

(57)