Ogen laten laseren?

Als je het gezichtsvermogen van een arend wilt hebben zonder het gedoe van een bril of lenzen, kun je overwegen om je ogen te laten laseren. Voor nagenoeg elke soort oogafwijking is er een geschikte ooglaserbehandeling. Technieken die worden gebruikt bij het ooglaseren zijn onder andere, de Lasik methode, Lasek en Wavefront. Ook kunnen implantlenzen worden gebruikt als alternatief voor oog laseren. Vragen die opkomen als je je ogen gaat laten laseren zijn bijvoorbeeld, laat je het in binnen- of buitenland doen, kies je voor de goedkoopste kliniek of kun je wat meer betalen? Hoe kun je de ingreep zo goed mogelijk voorbereiden en hoe is het met de nazorg gesteld?

Oog laseren voor iedereen geschikt?

Laten we beginnen met te vermelden wat ooglaseren juist inhoud en voor wie een dergelijke behandeling geschikt is. Bij ooglaserbehandelingen worden correcties van refractieve afwijkingen (bv. astigmatisme, verziendheid en bijziendheid) uitgevoerd. De belangrijkste en tevens ook meest voor de hand liggende reden waarom men zijn/haar ogen laat laseren, is om van die vervelende bril of van die storende contactlenzen af te komen.
Voor ogen laseren zoals in deze gevallen komt niet iedereen in aanmerking. Een eerste voorwaarde is dat men 18 jaar of ouder moet zijn om de ogen te laten laseren. Een tweede voorwaarde is dat men een stabiele refractie moet hebben. In mensentaal betekent dit dat men geen recentelijke aanpassingen aan de sterkte van een bril of contactlenzen mag hebben laten uitvoeren.
Tot slot kan ook nog een derde voorwaarde toegevoegd worden: men mag buiten een refractieafwijking ook niet lijden aan andere oogziekten.

Wat zijn de risico’s?

Zoals dat bij elke operatie het geval is, houdt ook ooglaseren bepaalde risico’s in, ondanks het feit dat refractieve laserchirurgie een heel veilige techniek is. De risico’s kunnen echter laag worden gehouden in de eerste plaats door de vaardigheid en de ervaring van de opererende chirurg. Een tweede item dat risico beperkend werkt, is de kwaliteit van de medische apparatuur. Ondanks het feit dat ogen laseren een zeer veilige techniek is, kunnen er zoals bij iedere operatie complicaties optreden. De complicaties bij een ooglaserbehandeling laten zich echter zelden merken in het resultaat van de ingreep. De chirurg zal door zijn ervaring complicaties herkennen en goed kunnen behandelen zodat de operatie zonder verdere problemen zal slagen. Men zal de patiënt tijdens het vooronderzoek ook uitgebreid inlichten over de mogelijke complicaties bij oog laseren.
Een ooglaserbehandeling is een stap die goed overwogen dient te worden. Een behandeling die eenmaal uit is gevoerd is niet meer terug te draaien. Op deze website lees je de voor- en nadelen van een ooglaserbehandeling.

Hoe voorkom je droge ogen?

Droge-ogen is een voortdurende aandoening die met behandelingen wellicht niet kan worden genezen. Maar de symptomen van droge ogen – waaronder droogheid een branderig gevoel – kunnen meestal met succes worden behandeld.

Schakel een arts in

Je oogarts kan je kunsttranen aanbevelen, smerende oogdruppels die het droge, kriebelende gevoel en het vreemde-voorwerp-gevoel van droge ogen kunnen verlichten. Voorgeschreven oogdruppels voor droge ogen gaan nog een stap verder: ze helpen je traanproductie te verhogen. In sommige gevallen kan je arts ook een steroïde voorschrijven voor een meer onmiddellijke verlichting op korte termijn.

Een andere optie voor de behandeling van droge ogen is een klein implantaat gevuld met een smerende stof. Het inzetstukje wordt net aan de binnenkant van het onderste ooglid geplaatst, waar het de hele dag door continu glijmiddel afgeeft.

Lenzen de boosdoener

Als je contactlenzen draagt, moet je weten dat veel kunsttranen niet gebruikt kunnen worden tijdens het dragen van contactlenzen. Het kan zijn dat je je lenzen uit moet doen voordat je de druppels gebruikt. Wacht 15 minuten of langer (controleer het etiket) voordat je ze weer inbrengt. Bij milde droge ogen kunnen bevochtigingsdruppels voor contactlenzen voldoende zijn om je ogen beter te laten voelen, maar het effect is meestal slechts tijdelijk. Overschakelen op een ander merk contactlenzen kan ook helpen.

Kijk op het etiket, maar beter nog, raadpleeg je arts voordat je zonder recept verkrijgbare oogdruppels koopt. Je oogarts weet welke formules effectief zijn en lang werkzaam blijven en welke niet, en welke oogdruppels geschikt zijn voor je contactlenzen.

Draag buiten bescherming

Om de effecten van zon, wind en stof op droge ogen te verminderen, moet je buitenshuis een zonnebril dragen. Goed aansluitende modellen bieden de beste bescherming.

Binnenshuis kan een luchtreiniger stof en andere deeltjes uit de lucht filteren, terwijl een luchtbevochtiger vocht toevoegt aan lucht die te droog is als gevolg van airconditioning of verwarming.

Bij ernstige hinder

Voor ernstigere gevallen van droge ogen kan je oogarts punctale pluggen aanraden. Deze kleine apparaatjes worden in de kanaaltjes van je oogleden geplaatst om de afvoer van tranen uit je ogen te vertragen en zo je ogen vochtiger te houden.

Als je droge ogen worden veroorzaakt door een oogafwijking kan je arts je warme kompressen aanraden en een procedure voorstellen om de geblokkeerde klieren vrij te maken en de normale functie te herstellen.

Artsen raden soms ook speciale voedingssupplementen aan die bepaalde essentiële vetzuren bevatten om de symptomen van droge ogen te verminderen. Meer water drinken kan ook verlichting bieden.

Hoe werkt liposuctie in de praktijk?

Liposuctie wordt al ongeveer twee decennia uitgevoerd. In de loop der jaren is de technologie geëvolueerd van de experimentele fase naar een verfijnde operatietechniek. Liposuctie is meer dan alleen het verminderen van een bepaalde hoeveelheid hinderlijk vetweefsel. Tegenwoordig kan de contourcorrectie met maximale precisie worden uitgevoerd.

Verschillende technieken

Er bestaat veel verwarring in de media over de definitie van liposuctie. Een liposuctie behandeling komt simpelweg neer op het wegzuigen van vet op plekken waar het niet nodig of ongewenst is. Het wegzuigen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Bij droge liposuctie wordt het vet bijvoorbeeld alleen weggezogen door de onderdruk in de liposuctieslang. Wanneer de buis is uitgerust met een trilmechanisme, wordt het vetweefsel vloeibaarder. Daarnaast bestaat er ook een natte vorm van liposuctie. Hierbij wordt een vloeistof geïnjecteerd in het op te zuigen vetweefsel. Dit maakt het makkelijker om het vetweefsel af te zuigen en het gaat minder bloeden. Er bestaan ook nog andere variaties op deze methode. Tegenwoordig worden de meeste liposuctieoperaties echter uitgevoerd door middel van eenvoudige dunne buisjes.

Voor het hele lichaam

Je kunt liposuctie toepassen op verschillende gebieden van het lichaam. Hieronder volgt een opsomming:
• Onderkin, vaak aangevuld met de kaaklijn.
• Bovenarmen, onderarmen en zelfs handen.
• De bovenbuik, onderbuik, flanken.
• Heupen, dijen, binnen- en buitenzijde van de bovenbenen, knieën en onderbenen.

Behandeling

Een liposuctiebehandeling wordt uitgevoerd onder lokale of algemene anesthesie. Tijdens de behandeling maakt de plastisch chirurg een kleine snee om het onderhuidse vetweefsel te verwijderen. De chirurg injecteert een zoutoplossing en een anesthetische oplossing in het te behandelen gebied. Hierdoor zwellen de vetcellen op en zijn ze makkelijker weg te halen. De chirurg gebruikt vervolgens een dunne buis (ook wel canule genoemd) om het vetweefsel op te zuigen.

Een liposuctiebehandeling duurt meestal één tot twee uur. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vet die tijdens de behandeling wordt verwijderd. Na een liposuctiebehandeling moet u gedurende twee weken een compressiepak dragen. Vanaf vier weken na de operatie kunt u weer beginnen met licht en intensief sporten. Het duurt zes tot negen maanden voordat het lichaam volledig hersteld is. Het is belangrijk om te weten dat liposuctie geen manier is om af te vallen, en het is ook geen behandeling voor vet.

Nabehandeling

Na een liposuctiebehandeling moet u een nauwkeurig afgemeten elastische broek of body dragen. Deze elastische kleding zorgt voor een uniform effect, omdat ze de nieuwe vorm van vetweefsel kunnen ondersteunen. Meestal moet u het drie tot zes weken dragen. Elastische kleding kan ook de zwelling na een operatie beperken en blauwe plekken verminderen.

Eet gevarieerd en lekker met gezonde recepten

Gezond eten is niet alleen heel belangrijk, maar het kan ook gewoon erg lekker zijn. Veel mensen denken dat gezonde gerechten lastig of niet lekker zijn, maar dat valt reuze mee. Er zijn talloze gezonde recepten te vinden op het internet of in kookboeken. De kunst is om een gezond recept uit te zoeken met ingrediënten die je lekker vindt.

Lichaamsgewicht

Door gezond te eten kun je afvallen, of juist aankomen als dat je doel is. Maar ook als je tevreden bent over je gewicht is gezond eten heel belangrijk. Door gezond te eten, zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt. Ook voor de opbouw van spieren is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen eet.

Gezonde varianten

Ook zijn er gezondere varianten van recepten die normaal ongezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde ontbijtcake van havermout of groentefriet. Het is belangrijk dat je gezond ontbijt, luncht en ook met het avondeten gezond eet. Hierdoor lijkt het vaak een hele klus om overal een gezond recept voor te vinden, al helemaal als je ook nog wil variëren in je maaltijd. Zo kan je in de avond sushi maken met verse vis. Een stuk gezonder dan rood vlees en aardappelen met dikke jus. Sushi maak je overigens heel makkelijk met een sushi bazooka of een sushi roller.

Genoeg gezonde recepten

Zorg er daarom voor dat je genoeg recepten tot je beschikking hebt die niet alleen gezond zijn maar ook eenvoudig zijn om klaar te maken. Maak anders eens extra veel  van een maaltijd. Zo kun je wat overblijft bewaren en de volgende dag opeten. Kijk voor lekkere, gezonde recepten eens rond op het internet. Er zijn er genoeg te vinden die hartstikke lekker en eenvoudig zijn.

Gezichtshaartransplantatie laten uitvoeren?

Met het fenomeen haartransplantatie zijn de meeste mensen inmiddels wel bekend, maar heeft u weleens gehoord van gezichtshaartransplantatie? Bij Visus Haarkliniek is het mogelijk deze ingreep te laten uitvoeren. Het is bijvoorbeeld een aanrader voor mannen die een volle baard willen hebben maar die nu niet hebben. Ze maken daar gebruik van de DHI-gezichtshaartransplantatie en in dit artikel zullen we uiteenzetten hoe die ingreep wordt uitgevoerd. Visus haarkliniek is overigens de enige kliniek die de DHI-gezichtshaartransplantatie uitvoert en de behandeling duurt ongeveer 1 dag.

DHI-gezichtshaartransplantatie

Het grote voordeel van de DHI-haarimplantatietechniek is dat deze een 100% natuurlijk resultaat oplevert. De gezichtsharen die worden geïmplementeerd blijven uw hele leven groeien en vallen niet uit en dat is bijzonder te noemen. Het verschil met bijvoorbeeld de MicroFue methode is dat bij de DHI-methode gebruik wordt gemaakt van de DHI Implanter, een speciaal implantatieapparaat dat het mogelijk maakt om zonder het gebruik van sneetjes in de huid de haarzakjes te implanteren. Uw eigen haar wordt als donorhaar gebruikt om te gebruiken op plekken waar de gezichtsbeharing verdwenen is of dunner is geworden.

DHI Implanter

Zoals gezegd worden de haarzakjes met behulp van de DHI Implanter direct geïmplanteerd zonder een incisie in de huid te moeten maken. De haren die groeien in de buurt van het gebied waar geïmplanteerd gaat worden hoeven niet glad geschoren te worden, maar het grote voordeel van deze methode is vooral dat er tijdens de implantatie nauwelijks sprake is van bloedingen. Het DHI-apparaat zorgt voor grote precisie, er is volledige controle over de diepte en de richting van de haarzakjes die worden geïmplanteerd. Al met al is de DHI-gezichtshaartransplantatie een effectieve en veilige methode om gezichtshaar te implanteren.

Behandeling in de praktijk

Na een intakegesprek en een uitgebreid onderzoek kan de behandeling worden gestart. Eerst zullen de haarzakjes uit het donorgebied die zullen worden gebruikt voor de transplantatie worden verwijderd. Meestal worden dan de haarfollikels gebruikt in het gebied achter de oren. Vervolgens worden de zogenaamde Grafts geprepareerd voor dat ze worden geïmplanteerd in het gebied. De arts houdt dan al rekening met de richting van de haargroei en kijkt ook naar de dichtheid van de haargroei in dat gebied, allemaal voorbereidingen om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen. Als de haren eenmaal zijn getransplanteerd zullen ze na ongeveer 14 dagen uitvallen om 3 maanden verder weer te gaan groeien. De haren die zijn getransplanteerd zullen levenslang blijven zitten.

Levitra: een oplossing voor je erectieprobleem

Veel mannen hebben last van erectieproblemen en willen hier zo snel mogelijk een oplossing voor. Het kan je namelijk onzeker maken en het heeft een grote invloed op je seksleven. Echter is de oorzaak van je erectieprobleem lang niet altijd bekend. De oorzaak kan psychisch zijn maar ook fysiek, zoals bijvoorbeeld diabetes. Vooral oudere mannen hebben last van erectieproblemen, omdat de bloedvaten in de penis op oudere leeftijd minder elastisch zijn. Hierdoor vullen ze zich minder gemakkelijk met bloed en houden ze het bloed bovendien veel minder lang vast. Dit kan leiden tot erectieproblemen. Voor veel mannen biedt een pilletje zoals Levitra daarom een ideale oplossing.

Levitra gebruiken

De erectiepil Levitra moet je ongeveer een uur voor de geslachtsgemeenschap innemen. Het medicijn is niet meteen werkzaam en dit kan een tijdje duren. Levitra is alleen werkzaam bij een seksuele prikkeling. Het medicijn zelf zorgt dus niet voor een erectie. Het zorgt er enkel voor dat de erectie gemakkelijker kan ontstaan. De pil blijft een redelijke tijd werkzaam namelijk ongeveer 5 uren. Dit verschilt uiteraard per persoon. De pil is te herkennen aan een oranje kleur met de naam van de fabrikant Bayer erop. Lees voor gebruik goed de bijsluiter door of raadpleeg een arts.

Bijwerkingen en nadelen van Levitra

Het is belangrijk om Levitra en andere erectiepillen op de juiste manier te gebruiken. Neem de voorgeschreven hoeveelheid dosis en verhoog deze niet zomaar als je denkt dat het geen effect heeft. Dit kan namelijk zorgen voor vervelende bijwerkingen. Net zoals bij elk medicijn heb je ook bij gebruik van Levitra een kans op bijwerkingen. Deze kans wordt vergroot wanneer je onverantwoord gebruik maakt van het medicijn. Het is daarom belangrijk om de bijsluiter van Levitra goed door te nemen voordat je start met de medicatie, zodat je weet waar je eventueel rekening mee moet houden.
Of je daadwerkelijk last krijgt van bijwerkingen en de mate waarin deze zich voordoen, is volledig verschillend per persoon. Toch is het belangrijk dat de voor en nadelen van Levitra goed tegen elkaar afweegt voordat je het medicijn koopt. Overleg dit daarom altijd met een huisarts. Veel voorkomende bijwerkingen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid of spierpijn. Zodra je last krijgt van een van deze klachten is het verstandig om naar de huisarts te stappen. Eventueel kan dan de dosis worden aangepast of je krijgt een ander medicijn voorgeschreven.

Waar kan ik Levitra kopen?

Je kan niet zomaar Levitra aanschaffen. Hiervoor heb je een recept nodig wat je kunt krijgen van de huisarts. Levitra is een zogenaamd recept plichtig medicijn, wat betekent dat niet iedereen het zomaar kan aanschaffen. Het is namelijk niet een geschikt middel voor iedereen en het zou kunnen dat je door je medische achtergrond geen gebruik kunt maken van deze erectiepil. Daarom moet een arts je situatie beoordelen. Wanneer je het middel krijgt voorgeschreven, krijg je een recept waarmee je het medicijn afhalen bij een apotheek. Hier verkopen ze de Levitra aan je en je kan er vervolgens meteen gebruik van maken.

EHBO-cursus en festivals

De zomerperiode, een tijd van veel mooi weer en veel festivals. Op deze festivals komen soms wel tienduizenden mensen, om een leuk feest te vieren. Maar, wat als er nou iets gebeurd? Zoals een ongeluk? Wat dan? Voor zulke momenten zijn er gelukkig vrijwilligers die zich inzetten, om bij ongelukken te helpen. Deze mensen zijn nodig, maar er is een tekort aan vrijwilligers op festivals. Elk evenement is verplicht om voor eerste hulp bij ongelukken (EHBO) te zorgen. Er moeten minimaal twee hulpverleners aanwezig zijn. Wanneer je je niet goed voelt, kun je bij een EHBO-post terecht. Hier worden verschillende basisbehandelingen gedaan, zoals: water geven, een pleister plakken of reanimatie. 

 

Stijging en daling

Het aantal evenementen en festivals is de laatste jaren enorm gestegen. Maar, het aantal vrijwilligers groeit niet mee en daalt zelfs. In Nederland is in vijftien jaar het aantal dan ook gehalveerd. In 2004 waren er nog 11.000 vrijwilligers, in 2019 zijn dit er nog maar 5.000. Veel EHBO-verenigingen zijn dan ook al opgeheven, puur door te weinig animo. 

 

Werven van vrijwilligers

Een daling in het aantal Rode Kruis-vrijwilligers is geen sprake. Het gaat meer om regionale EHBO-verenigingen. Het Rode Kruis geeft aan dat op sommige plekken het makkelijker is om vrijwilligers te werven dan op andere. Met name in studentensteden gaat het werven van leden gemakkelijker. In steden zoals Utrecht, Nijmegen en Maastricht zijn er meer studenten die Geneeskunde studeren, die het vrijwilligerswerk een goede voorbereiding vinden voor later. 

 

Verklaringen

De belangrijkste verklaring voor de tekorten aan EHBO-vrijwilligers is dus dat er steeds meer festivals en evenementen bijkomen, waar hulpverleners bij nodig zijn. Vergrijzing is ook een reden. De jongere generatie vindt vrijwilligerswerk veel minder vanzelfsprekend. Ouderen deden af en toe nog wel wat qua vrijwilligerswerk, maar stoppen daar op een gegeven moment ook mee. 

 

Voordelen EHBO-vrijwilliger

Denk je er aan om te helpen als EHBO-vrijwilliger op een evenement of festival? Dit is zeker aan te bevelen. Het is niet alleen handig om een EHBO-cursus te volgen, maar ook om de kennis te hebben. Je zet je namelijk in voor anderen hun veiligheid en gezondheid. Je helpt mensen op het moment dat er iets mis gaat. Je zorgt er zo ook voor dat deze coole evenementen en festivals door kunnen gaan. Je bent er tenslotte ook nog eens bij, wat ook mooi meegenomen is.

Hoe zit het oog in elkaar?

We vinden het allemaal vanzelfsprekend dat we alles kunnen zien, zowel in de verte als van dichtbij. Maar veel mensen staan er nauwelijks bij stil hoe het oog werkt, hoe we eigenlijk alles kunnen zien wat we zien.

Ogen en hersenen

Om te beginnen kunnen we vermelden dat we kunnen zien omdat onze ogen samenwerken met onze hersenen. Onze hersenen ontvangen ongeveer vier keer per seconde een signaal van onze ogen, wat op zich relatief weinig is. Maar het geheim zit erin dat onze hersenen meer informatie gebruiken dan alleen de informatie die ze van onze ogen ontvangen. Verschillende delen in de hersenen werken namelijk nauw samen om uiteindelijk een beeld op te bouwen. De informatie die ter ondersteuning dient om dat beeld te kunnen vormen bestaat uit onder andere informatie die is ontstaan door onze andere zintuigen, zoals horen en ruiken. Maar ook onze herinneringen en verwachtingspatronen dragen bij tot de beeldvorming. De hersenen gaan als het ware aan de slag met al die verzamelde informatie om zo tot het beeld te komen dat we uiteindelijk waarnemen.
We kunnen zien, omdat onze ogen en hersenen samenwerken. Maar hoe werkt het oog zelf? Het oog vangt licht op uit de omgeving. Het licht komt het oog binnen via het hoornvlies (cornea). De bolle vorm van het hoornvlies helpt om het licht goed op het netvlies (retina) te projecteren dat zich achterin het oog bevindt. Op het netvlies wordt het licht geregistreerd door miljoenen lichtgevoelige cellen en omgezet in beelden.

Hoe kunnen we diepte zien?

Het lijkt eenvoudig, het zien van diepte, maar er komt heel wat bij kijken om dat te kunnen realiseren. Ook in dit geval is weer een nauwe samenwerking tussen onze ogen en hersenen. Het geheim van het feit dat we diepte kunnen zien ligt in het feit dat we twee ogen hebben die ieder informatie doorgeven over het voorwerp dat we zien aan onze hersenen, maar met een klein verschil. Door dat verschil kan de positie van het voorwerp worden vastgesteld en kunnen we dus diepte zien.

Oogaandoeningen en oplossingen

Zoals bekend bestaan er een groot oogaandoeningen waarvan de meeste te verhelpen zijn. In veel gevallen kan het oogprobleem opgelost worden door het dragen van een bril of contactlenzen. Maar tegenwoordig behoort ook een ooglaserbehandeling tot de mogelijkheden. Bij een ooglaserbehandeling kunt u uw ogen laten laseren door een oogarts waardoor u weer beter kunt zien. Op het gebied van ooglaseren heeft de techniek de laatste jaren niet stilgestaan en de ingreep kan dan ook zeer precies uw ogen behandelen.

Als je rookt, dan beter een e-sigaret

E-sigaret is beter dan normaal roken

Als je al tijden sigaretten rookt dan is de kans groot dat je een verslaving hebt. Jaarlijks willen veel Nederlanders stoppen met roken, maar door de verslaving kunnen zij moeilijk doorgaan met een permanente oplossing. Het is daarom belangrijk dat zij een middel kunnen krijgen dat hen helpt om deze verslaving te bestrijden, vaak neemt het veel energie op die beter gebruikt kan worden voor andere doeleinden. Stoppen met roken kan tegenwoordig heel eenvoudig, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een e-sigaret wordt gezorgd dat de verslaafde op efficiënte wijze kan stoppen. Je kunt een model kopen via https://www.esmokeflavours.com/nl/ er zijn inmiddels al een groot aantal modellen verkrijgen.

Deze sigaret geeft gezondere rook

Roken door een sigaret is zeer ongezond, je krijgt namelijk ook allerlei schadelijke stoffen in je longen wanneer je een sigaretje rookt. Al deze stoffen hebben een negatieve invloed op de longen en kunnen ervoor zorgen dat er zware ziektes ontstaan. Zo is de kans op longkanker door het roken van sigaretten aanzienlijk groot. Door een e-sigaret te gebruiken zorg je ervoor dat je veel gezonder gaat roken, de rook is helemaal niet zo schadelijk als de rook van traditionele sigaretten. Doordat er gebruik gemaakt wordt van verdamping in plaats van verbranding zal de rook een stuk minder schadelijk zijn en zullen er ook geen onnodige chemische stoffen in de longen terechtkomen. De gezondheid van de longen zal niet achteruit gaan.

Je rookt dus een stuk gezonder

Gezonder roken heeft talloze voordelen. Allereerst voorkom je dat je longen flink achteruit gaan. Door elke dag te roken kunnen er allerlei chemische stoffen opgeslagen worden in de longen. Deze kunnen tot allerlei gevolgen leiden die je natuurlijk liever gewoon wilt voorkomen. Door met een e-sigaret te roken kun je veel gezonder roken en voorkom je ook dat al deze stoffen zich in de longen opbouwen. Zo zal de kans op gevaarlijke ziektes een stuk geringer zijn en hoef je je hier dus ook een stuk minder druk om te maken.

Koop ook direct e-liquid

In plaats van tabaksslierten wordt er bij de e-sigaret gebruikgemaakt van speciale e-liquid capsules. In deze capsules zit speciale vloeistof die in de e-sigaret verdampt wordt. Je kunt speciale liquid kopen met smaakjes, zo heb je altijd een lekkere smaak in je mond wanneer je de sigaret rookt en kun je altijd genieten van een ideale smaak. Door meerdere smaken te kopen kun je uitzoeken welke je het meest bevalt en dan steeds deze soort aanschaffen. Er zijn verschillende groottes inhoud bij deze capsules, dit heeft te maken met de sterkte van de nicotine. Door langzaam te wisselen naar capsules met weinig nicotine kun je zorgen dat de behoefte in nicotine ook snel afneemt.

 

De kunst van gelukkig oud zijn

Oud worden

Iedereen wordt langzamerhand een klein beetje ouder, al is het stukje bij beetje. Maar omdat het zo langzaam gebeurd merk je eigenlijk niet dat je ouder wordt. Het gebeurd eigenlijk zonder dat je het doorhebt, alle lichamelijke veranderingen die gebeuren “over time” en niet “instant”. Het is dus niet zo dat je de volgende dag wakker word, en ineens rimpels hebt. Dit kan dan ook knap verraderlijk zijn. Stel je voor, je bent een zestiger, hebt geen idee dat je reactievermogen dusdanig gedaald is en dat je eigenlijk geen auto meer zou moeten rijden maar stapt toch in de auto. Logisch, je weet natuurlijk niet dat je niet instaat bent om dit nog te doen, maar het kan zo zijn dat je dit toch doet en je in ongeluk verzeild raakt. Maar hoe voorkom je dit? En hoe kun je, ondanks alle gebreken die je hebt opgelopen na velen jaren hard werken, toch een normaal leven leiden? Natuurlijk kun je niet alles meer wat je eerst wel kon, maar toch kun je veel meer dan je denkt. Het is dan ook niet slim om heel de dag thuis te gaan zitten wanneer je “oud” bent geworden, simpelweg omdat je bang bent dat je niks meer kan. Integendeel, het is juist goed om oude gewoontes weer op te pakken en op zijn minst te proberen. Het is bewezen dat door mentaal én fysiek actief te zijn je ook langer door kan gaan met taken waar je anders moeite mee zou hebben. In dit artikel kun je dan lezen hoe je goed met ouderdom om moet gaan, en een normale en gezondheid te hebben.

Maatregelen nemen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar door een aantal “maatregelen” te nemen kun je gemakkelijk voorkomen dat je snel oud wordt op het fysiek en mentaal gebied. Het voorkomen van houdt een aantal dingen in, en daarbij verschillen de “maatregelen” op fysiek gebied van die op het mentale gebied. Het is dus belangrijk dat je verschillende activiteiten gaat uitvoeren. Dit kun je dan ook op een aantal manieren doen, laten we eerst het mentale gebied behandelen, want mentaal is fysiek wordt wel eens gezegd. Voor velen is dit dan ook een regel om aan te houden, aangezien de twee gebieden naadloos op elkaar aansluiten. Dat betekend dat als je op mentaal gebied gezond bezig bent, je fysieke karakter ook gezond is. Daarom kun je het best je mentale gebied gezond houden, en dat is wat je in dit artikel kunt lezen.

Mentaal

Maar goed, hoe doe je dit nou vraag je je misschien af? Nou, dat kan dus op verscheidene manieren gedaan worden. Waarvan de eerste manier een eigenlijk suffe oefening bedraagt, de oefening is eigenlijk gebaseerd op het gebruiken van je hersenen, maar gelukkig is het wel gemakkelijk dat je bij dit soort oefening veel ruimte hebt voor eigen inbreng, dit betekent dat je in plaats van een XXL-woordkraker ook een Sudoku puzzel kunt spelen. Door Je hersens te “kraken” krijgen je hersenen elke keer dat je het doet eigenlijk een “update”. Door je hersenen actief te bezig te laten zijn heb je dan ook minder kans op ziekten zoals Alzheimer en dergelijke. Naast het uitvoeren van bepaalde activiteiten is het ook echt heel belangrijk om goed te eten, en daarmee niet specifiek gezond eten. Het is vooral belangrijk om bepaalde ingrediënten binnen te krijgen en dan hebben we het met name over het eten van noten en bijvoorbeeld walnoten. Het is belangrijk om zulk soort noten in hun “pure” vorm te eten en niet een een zakje notenmix bij de supermarkt te halen en die te nuttigen, integendeel, door dat soort zakjes vol met noten te halen gaat je gezondheid vaak achteruit. Dit komt omdat dat soort notenmixen vaak volgestopt zijn met genetisch gemanipuleerde stofjes zoals smaakversterkers en E-nummers. Er is eigenlijk wel een maatregel waar bijna niemand aan denkt en die is eigenlijk wel zo cruciaal dat het onmogelijk is om dit aan te kaarten. We hebben het dan over het krijgen van rust. Dit is dan ook wel een moeilijk punt, want naast dat je juist actief moet zijn op sommige vlakken waar je dat eerst misschien niet zou zijn, is het ook belangrijk om rust te krijgen, en dit kan je dan doen door afstand te nemen van een aantal dingen. Waarschijnlijk voel je vanzelf wel welke dingen je eigenlijk best nog kan, en welke niet. Bij het krijgen van rust is het belangrijk om daarnaast nog actief te zijn, en het beste is eigenlijk dat je dit doet door een goed balans te vinden. Dit komt omdat beide punten zeer belangrijk zijn voor je mentale gezondheid. Je kunt rust op een aantal manieren krijgen, waarvan de belangrijkste manier toch wel een afweging is. Je kunt namelijk in een eigen huis blijven wonen of in bijvoorbeeld een residentie. Je kunt het beste pas in een residentie gaan wonen als het echt nodig is. Dit kan zijn wanneer je thuis moeite hebt met douchen of andere taken uit te voeren. Door in een residentie te gaan wonen en daarbij wat dagelijkse taken over te geven aan anderen dus in principe gebruik te maken van bijvoorbeeld de thuiszorg Eindhoven, krijg je de welverdiende rust én heb je tijd om bijvoorbeeld je Sudoku af te maken. Als je dit dus goed balanceert is dit wel een van dé belangrijkste manieren om gezond te blijven.

Fysiek

Naast het mentale gebied is het natuurlijk belangrijk om fysiek actief te zijn. Net zoals bij het mentale gebied, zijn er een aantal manieren om dit te doen. We zullen er dan ook een aantal behandelen, en daarbij gaan we het vooral hebben over de belangrijkste activiteiten die je kunt uitvoeren. Het eerste punt wat belangrijk om op te letten is dan ook wel het onderhouden van lichamelijke inspanning. Dit kan je, net als bij puzzels, voor een groot deel indelen. Je kunt bijvoorbeeld een fietstocht opzetten met een paar vrienden of kennissen. Door jezelf in te zetten en samen activiteiten te ondernemen, krijg je niet alleen een positief gevoel maar ook is dit goed voor je fysieke gezondheid. Je hebt bijvoorbeeld hele mooie natuurgebieden waar je samen kunt fietsen, denk hierbij aan bijvoorbeeld het koenekoopse meer of de reeuwijkse plassen.