Dierentuin + Drenthe?

Graag stel ik een vraag waarvan ik hoop dat iedereen die er nog niet over na heeft gedacht over na gaat denken. Het gaat over een onderwerp waar bijna iedereen van ons rechtstreeks invloed op heeft en op kan uitoefenen.  Ik wil in dit artikel gaan nadenken over dierentuinen. Zijn deze wel ethisch verantwoord en als dat zo is aan welke voorwaarden moet dit dan voldoen? Of is het misschien slechts leedvermaak dat wij mensen o zo mooi vinden.

Zielig?

Concreet vraag ik me af of dierentuinen ook zielig zijn voor dieren. Ik denk dat iedereen van ons het concept dierentuin wel kent. We houden er allemaal van, jong en oud, klein en groot. Hoe exotischer en zeldzamer de dieren hoe specialer we het vinden. Ik vraag me af waarom we die dierentuinen nou zo geweldig vinden. Hier zijn een aantal gedachtes over.

Over het algemeen vinden wij argumenten bij de tegenstanders van dierentuinen die vaak betrekking hebben op het feit dat wij gewoon van leedvermaak houden. Ze refereren dan vaak naar de circussen die beren op gloeiende platen lieten dansen en apen en poedels raar gingen aankleden en scheren voor ons vermaak. Ik denk echter dat we hier te kort en te sceptisch door de bocht gaan en we met dierentuinen niet die intentie hebben.

Ik geloof dat de intentie van een dierentuin is om iedereen te leren over de mooie dieren die allemaal op deze planeet leven en de leuke eigenschappen, kleuren grootte en vormen ze wel niet hebben. Iets prachtig dus en volgens mij ook zeker ethisch verantwoord. De enige voorwaarde die ik stel is dat de dieren zich moeten voelen zoals in hun normale leefomgeving, niet bekeken door de mensen (mits ze dit leuk vinden)  en voldoende eten en gezelschap van diergenoten. Als het aan deze voorwaarden voldoet vind ik dierentuinen niet zielig maar een aanwinst voor onze wereld!

Drenthe

Een dagje weg in Drenthe biedt u een scala aan mogelijkheden. Wilt u genieten van de rust en ruimte in het Drentse Landschap? Dan kiest u natuurlijk voor een dagje weg midden in de natuur. Uitgestrekte bossen met vele wandel- en fietspaden, mooie vergezichten over de Drentse heide, u komt onderweg van alles tegen! U kunt uw dagje weg in Drenthe natuurlijk ook mooi afsluiten met een bezoek aan een museum of evenement. Cultuur en natuur is een uitstekende combinatie! Echte lekkerbekken kunnen hun dagje weg in Drenthe besluiten met een culinair diner of ouderwetse Drentse lekkernijen.

Het verleden van Drenthe        

Drenthe is rijk aan historie, dus uw dagje weg in Drenthe is echt niet compleet zonder bijv. één van de mooie Drentse stijlkamers bezocht te hebben. Vooral in het monumentendorp Orvelte is er veel te zien en te beleven. Tijdens uw dagje weg (her)beleeft u dan de tijden van weleer in Drenthe. Maar in Orvelte wordt niet alleen in het verleden geleefd, u kunt ook de kleinste dierentuin van Nederland vinden in Drenthe. Met de zeldzame beesten van Zoo Bizar wordt uw dagje weg in Drenthe gegarandeerd een succes en heel ‘bizar’!

Uw dagje weg culinair en biologisch afsluiten

Een dag is natuurlijk niet voldoende om een compleet beeld van Drenthe te krijgen. Maar als het niet anders kan, maak er dan een lange dag weg van. En misschien kunt u de volgende keer wel blijven ‘slapen’? Om uw dagje weg ook culinair te begeleiden zijn er talloze mogelijkheden. In Drenthe zijn er veel restaurants die gebruik maken van biologische streekproducten. Vooral in de zomerperiode worden er wekelijks streekmarkten georganiseerd met natuurlijke producten van Drentse bodem. Heerlijk om mee te nemen naar huis en na te genieten van uw dagje weg in Drenthe. Je kan ook nog eens tegenwoordig met korting leuke dingen doen.

De tanden van je hond poetsen

Een gezond gebit is voor je hond ontzettend belangrijk en hoort bij de verzorging van de hond. Net als mensen, kunnen ook honden last krijgen van tandplak en tandsteen. Maar net als bij mensen, is het ook bij honden zo dat je tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Verzorg je het gebit van je hond onvoldoende, dan kunnen de tanden en kiezen niet alleen uit de bek vallen, maar vrijgekomen bacteriën kunnen ook voor ontstekingen zorgen in het lichaam van je hond.

Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

Heb je een jonge hond, bijvoorbeeld een pup, dan is het een aanrader om hem of haar al direct te laten wennen aan het tandenpoetsen. Een hond verzorgen tussen de acht en twaalf weken kan het tandenpoetsen dan als normale handeling beschouwen. Ga je bij een hond van een paar jaar oud opeens dagelijks of meermaals per week de tanden poetsen, dan is de kans op weerstand van je hond veel groter.

Wanneer je de tanden van je hond gaat poetsen, moet je ervoor zorgen dat je de buitenkant van de tanden en de kiezen goed poetst. Het is met name belangrijk dat je de achterste kiezen goed poetst. Het enige wat je moet doen, is de lip van je hond optillen, dan kun je als het goed is prima bij zijn of haar gebit komen.

Tandenborstels en tandpasta

Er zijn speciale tandenborstels verkrijgbaar voor honden, maar je kunt ook gebruik maken van een vingertandenborstel. Qua tandpasta kun je kiezen voor speciale hondentandpasta. Hier zit dan bijvoorbeeld kippensmaak aan, wat je hond zeer waarschijnlijk erg lekker gaat vinden.

Het belang van tandenpoetsen bij je hond

Het lijkt op het eerste gezicht misschien wat raar: de tanden van je hond poetsen. Maar als je weet dat acht op de tien honden van twee jaar oud al last heeft van tandplak en tandsteen, dan wordt de noodzaak wellicht wat duidelijker. Zeker als je er van uit gaat dat je hond toch wel tien tot vijftien jaar oud gaat worden.

Tandplak en tandsteen op het gebit van je hond zorgen ervoor dat je hond uit zijn of haar bek gaat stinken. Ook kan het tandvlees gaan ontsteken. Het tandvlees komt dan los van de tand. Voor je hond is dit niet alleen erg vervelend, maar ook nog eens ontzettend pijnlijk. Honden moet goed verzorgd worden!