Graag stel ik een vraag waarvan ik hoop dat iedereen die er nog niet over na heeft gedacht over na gaat denken. Het gaat over een onderwerp waar bijna iedereen van ons rechtstreeks invloed op heeft en op kan uitoefenen.  Ik wil in dit artikel gaan nadenken over dierentuinen. Zijn deze wel ethisch verantwoord en als dat zo is aan welke voorwaarden moet dit dan voldoen? Of is het misschien slechts leedvermaak dat wij mensen o zo mooi vinden.

Zielig?

Concreet vraag ik me af of dierentuinen ook zielig zijn voor dieren. Ik denk dat iedereen van ons het concept dierentuin wel kent. We houden er allemaal van, jong en oud, klein en groot. Hoe exotischer en zeldzamer de dieren hoe specialer we het vinden. Ik vraag me af waarom we die dierentuinen nou zo geweldig vinden. Hier zijn een aantal gedachtes over.

Over het algemeen vinden wij argumenten bij de tegenstanders van dierentuinen die vaak betrekking hebben op het feit dat wij gewoon van leedvermaak houden. Ze refereren dan vaak naar de circussen die beren op gloeiende platen lieten dansen en apen en poedels raar gingen aankleden en scheren voor ons vermaak. Ik denk echter dat we hier te kort en te sceptisch door de bocht gaan en we met dierentuinen niet die intentie hebben.

Ik geloof dat de intentie van een dierentuin is om iedereen te leren over de mooie dieren die allemaal op deze planeet leven en de leuke eigenschappen, kleuren grootte en vormen ze wel niet hebben. Iets prachtig dus en volgens mij ook zeker ethisch verantwoord. De enige voorwaarde die ik stel is dat de dieren zich moeten voelen zoals in hun normale leefomgeving, niet bekeken door de mensen (mits ze dit leuk vinden)  en voldoende eten en gezelschap van diergenoten. Als het aan deze voorwaarden voldoet vind ik dierentuinen niet zielig maar een aanwinst voor onze wereld!

Drenthe

Een dagje weg in Drenthe biedt u een scala aan mogelijkheden. Wilt u genieten van de rust en ruimte in het Drentse Landschap? Dan kiest u natuurlijk voor een dagje weg midden in de natuur. Uitgestrekte bossen met vele wandel- en fietspaden, mooie vergezichten over de Drentse heide, u komt onderweg van alles tegen! U kunt uw dagje weg in Drenthe natuurlijk ook mooi afsluiten met een bezoek aan een museum of evenement. Cultuur en natuur is een uitstekende combinatie! Echte lekkerbekken kunnen hun dagje weg in Drenthe besluiten met een culinair diner of ouderwetse Drentse lekkernijen.

Het verleden van Drenthe        

Drenthe is rijk aan historie, dus uw dagje weg in Drenthe is echt niet compleet zonder bijv. één van de mooie Drentse stijlkamers bezocht te hebben. Vooral in het monumentendorp Orvelte is er veel te zien en te beleven. Tijdens uw dagje weg (her)beleeft u dan de tijden van weleer in Drenthe. Maar in Orvelte wordt niet alleen in het verleden geleefd, u kunt ook de kleinste dierentuin van Nederland vinden in Drenthe. Met de zeldzame beesten van Zoo Bizar wordt uw dagje weg in Drenthe gegarandeerd een succes en heel ‘bizar’!

Uw dagje weg culinair en biologisch afsluiten

Een dag is natuurlijk niet voldoende om een compleet beeld van Drenthe te krijgen. Maar als het niet anders kan, maak er dan een lange dag weg van. En misschien kunt u de volgende keer wel blijven ‘slapen’? Om uw dagje weg ook culinair te begeleiden zijn er talloze mogelijkheden. In Drenthe zijn er veel restaurants die gebruik maken van biologische streekproducten. Vooral in de zomerperiode worden er wekelijks streekmarkten georganiseerd met natuurlijke producten van Drentse bodem. Heerlijk om mee te nemen naar huis en na te genieten van uw dagje weg in Drenthe. Je kan ook nog eens tegenwoordig met korting leuke dingen doen.