Een gezond gebit is voor je hond ontzettend belangrijk en hoort bij de verzorging van de hond. Net als mensen, kunnen ook honden last krijgen van tandplak en tandsteen door voedsel en hondenbrokken. Maar net als bij mensen, is het ook bij honden zo dat je tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Verzorg je het gebit van je hond onvoldoende, dan kunnen de tanden en kiezen niet alleen uit de bek vallen, maar vrijgekomen bacteriƫn kunnen ook voor ontstekingen zorgen in het lichaam van je hond.

Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

Heb je een jonge hond, bijvoorbeeld een pup, dan is het een aanrader om hem of haar al direct te laten wennen aan het tandenpoetsen. Een hond verzorgen tussen de acht en twaalf weken kan het tandenpoetsen dan als normale handeling beschouwen. Ga je bij een hond van een paar jaar oud opeens dagelijks of meermaals per week de tanden poetsen, dan is de kans op weerstand van je hond veel groter.

Wanneer je de tanden van je hond gaat poetsen, moet je ervoor zorgen dat je de buitenkant van de tanden en de kiezen goed poetst. Het is met name belangrijk dat je de achterste kiezen goed poetst. Het enige wat je moet doen, is de lip van je hond optillen, dan kun je als het goed is prima bij zijn of haar gebit komen.

Tandenborstels en tandpasta

Er zijn speciale tandenborstels verkrijgbaar voor honden, maar je kunt ook gebruik maken van een vingertandenborstel. Qua tandpasta kun je kiezen voor speciale hondentandpasta. Hier zit dan bijvoorbeeld kippensmaak aan, wat je hond zeer waarschijnlijk erg lekker gaat vinden.

Het belang van tandenpoetsen bij je hond

Het lijkt op het eerste gezicht misschien wat raar: de tanden van je hond poetsen. Maar als je weet dat acht op de tien honden van twee jaar oud al last heeft van tandplak en tandsteen, dan wordt de noodzaak wellicht wat duidelijker. Zeker als je er van uit gaat dat je hond toch wel tien tot vijftien jaar oud gaat worden.

Tandplak en tandsteen op het gebit van je hond zorgen ervoor dat je hond uit zijn of haar bek gaat stinken. Ook kan het tandvlees gaan ontsteken. Het tandvlees komt dan los van de tand. Voor je hond is dit niet alleen erg vervelend, maar ook nog eens ontzettend pijnlijk. Honden moet goed verzorgd worden!

Geef een reactie