In de winter snakken we er vaak naar: een lekkere warme trui om in weg te kruipen. Uiteraard zijn deze er in alle vormen en maten, maar zeker ook van allerlei verschillende materialen. We maken een korte reis lang de wereld van wol.

Wollen
Laten we eerst definiëren wat wol precies is. Wol bestaat uit de zachte, dunne haren van de vacht van sommige dieren. We gebruiken over het algemeen wol afkomstig van schapen en verwerken dit tot kleding, dekens en dergelijke.

We kunnen niet zomaar de vacht van alle dieren gaan gebruiken. Anders dan bij gewoon haar, heeft wol schubben. Hierdoor wordt de huid van het schaap beschermd tegen beschadigingen. Het is voor een schaap dan ook niet erg om door struiken en stekelige planten te lopen.
Wol is ook gekroesd. Het heeft tot 20 bochten per 2,5 centimeter. De warme lucht wordt goed vastgehouden, waardoor wol een goede warmte-isolator is.
Daarnaast is het ontzettend gemakkelijk om gesponnen te worden, dankzij de schubben en kroes.

Niet alleen tegen de kou

Maar wanneer het echt koud is, trekken we toch graag een echt wollen trui aan. Wol is een uitstekende isolator tegen kou. Maar dit is niet de enige reden waarom wol perfect is voor textielproductie. Wol heeft namelijk ook van nature een hoge elasticiteit. Het heeft een hoge rek en kan tot 40% worden uitgerekt zonder te breken.

Wol heeft de neiging om terug te keren naar de oorspronkelijke vorm. Ook al kreukt wollen kleding snel, verdwijnen deze kreukels ook net zo snel als ze erin zijn gekomen. Daarnaast is het voor wol mogelijk om een veel vocht uit de lucht op te nemen zonder zelf vochtig aan te voelen.

Maar het is niet alleen maar positief. Er is een nadeel aan wol: het pluist gemakkelijk en het is moeilijk wasbaar. Maar ach, dat zijn hele kleine nadelen ten opzichten van de voordelen.

Maar welke wol is goed

Natuurlijk heb je ook allemaal verschillende soorten schapenwol. Merino wordt gezien als het oorspronkelijke schapenras waar wol van werd geproduceerd. Inmiddels gebruiken we Merinowol nog steeds voor het weven van bijvoorbeeld sjaals. De wol ik afkomstig uit Australië.

Maar ook in Nederland kennen wij onze eigen schapenrassen, zoals bijvoorbeeld het Drentse heideschaap en het Texelse schaap. Vooral de laatst genoemde produceert kwaliteitswol.

Het Texelse schaap wordt ook wel de Stamboekschaap genoemd. Op het eiland Texel alleen al leven er circa 14.000 schapen. In het voorjaar worden er maar liefst 11.000 lammetjes geboren. Deze schapen leveren lang kroezende wol van goede kwaliteit. Van de Texelse wol worden voornamelijk wollen dekbedden gemaakt. Het voornaamste voordeel is dat de dekbedden tot wel meer dan 35% vocht op kunnen nemen en dat het product zeer goed ademt. Dit zorgt voor een optimaal slaapcomfort.

Het wollige imago
Wol heeft jammer genoeg nog wel een beetje een ouderwets imago. Vaak denkt men bij wol aan hoogbejaarde vrouwen die thuis op de bank pannenlappen zitten te breien van schapenwol. Maar niets is minder waar. Wol wordt in zoveel meer producten gebruikt dan wij voor mogelijk houden. Het Texelse bedrijf Texelana weer hier alles van. Vanuit de twee fysieke winkels en webshop verkopen zij velen schapenwollen producten. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in de wondere wollige wereld.