Waarop letten bij aankoop van airconditioning?

Ben je van plan om airconditioning aan te schaffen, dan zijn er een aantal aspecten waarvan het belangrijk is dat je er rekening mee houdt. Doe je dit niet, dan kan je in een later stadium nog wel eens voor verrassingen komen te staan. Besluit je echter vooraf om goed na te denken over welke airconditioning je aanschaft, dan kan dat je later een hoop ellende besparen.

Airconditioning: het comfort

Eén van de belangrijkste aspecten bij het aanschaffen van een airco systeem is toch wel het comfort dat de airconditioning je biedt. Dit draait niet alleen om de capaciteit van het apparaat, maar ook om de plaats waar je de airco op gaat stellen. Onder comfort kun je onder andere nachtstand en slaapstand verstaan. De nachtstand van een airco systeem zorgt ervoor dat er energiebesparing plaatsvindt en de slaapstand zorgt ervoor dat je beter slaapt, wegens een specifiek temperatuurverloop. Houd ook rekening met de eventuele fluisterstille werking van de airco, het lucht- en geurfilter en de instelbaarheid van de uitblaashoek. Daarnaast is een anti plafond bevuiling nodig, evenals dat het airco systeem tocht kan voorkomen.

Airconditioning: het model

Voor welke airco je gaat kiezen, hangt deels af van het budget dat je beschikbaar hebt. Zo zijn bijvoorbeeld raamkoelers het goedkoopste, betaal je bij een mobiele airco geen installatiekosten en heb je bij split airco profijt van het design. Daarnaast kun je kiezen voor een vloermodel, een plafondmodel, een muurcassette of een inbouwcassette. Of wellicht wil je de airco in (laten) bouwen in de wand of het plafond.

Airconditioning: overige aspecten

Naast het comfort en het model van de airconditioning, zijn een aantal andere aspecten van belang. Denk bijvoorbeeld aan de functie om zowel te kunnen koelen als verwarmen. Kies je een airconditioning systeem dat alleen kan koelen, dan ben je goedkoper af. Maar kies je ook voor een verwarmingsfunctie, dan kun je de airconditioning het hele jaar door gebruiken.

Het rendement van het airco systeem is ook een belangrijk aspect, evenals het bedieningsgemak. Welk energielabel heeft het systeem, welk luchtfilter zit er in en is het mogelijk om de airco op bepaalde tijden in te stellen? Kijk ook naar een eventuele automatische ventilatorsnelheid, en vergeet ook zeker niet na te vragen hoe makkelijk de airconditioning te onderhouden is.

Geef een reactie