Het studentenleven: leuk, druk, feesten, studiestress en veel te duur. Het probleem waar bijna iedere student mee te kampen krijgt, is geld tekort. Nu is het ding bij studenten vaak wel dat ze liever hun geld uitgeven aan een gezellige stapavond en vervolgens drie weken soep en brood eten, dan dat het andersom is. Ondanks dat je vele feestjes af wilt/moet struinen en ook graag een lekkere maaltijd wilt eten, is het mogelijk om geld te besparen. Boodschappen zijn inderdaad niet altijd goedkoop, je huur moet nu eenmaal betaald worden en ja, je hebt ook af en toe nieuwe kleding nodig. Met de onderstaande tips kun jij geld besparen en toch nog een lekker leventje leiden.

Doe je boodschappen verantwoord

Het is begrijpelijk dat je niet altijd zin hebt om te kijken waar de beste aanbiedingen zijn en al helemaal niet als je even snel wat moet halen. Toch is dit zoveel voordeliger. Bekijk de verschillende acties van de supermarkten en pas desnoods het eten aan op de producten die in de aanbieding zijn. Verder kun je voor 1 euro ontbijten bij onder andere de Hema! Daar kun je geen boodschappen voor doen. Koop niet per dag, maar probeer voor een hele week je boodschappen te doen. Vries het overgebleven eten ook in, dat scheelt alweer een maaltijd. Ga je in het weekend naar je ouders toe? Vraag je mams of je de restjes mee mag nemen, dat scheelt jou ook weer boodschappen doen. Zit je echt heel krap bij kas, sla de Albert Heijn en de Jumbo dan over en ga naar de Lidl of de Aldi.

Meer besparen

Je kunt natuurlijk ook besparen door studieboeken tweedehands te kopen of ze te kopiëren. Ben jij niet afhankelijk van een bepaalde stad en wordt je studie in meerdere steden aangeboden? Kijk dan eens in welke stad het goedkoopst is om een kamer te huren. Of ga naar België. Het schoolgeld is aanzienlijk lager en je bespaart al snel honderden euro’s. Kom je er echt niet meer uit en heb je gewoon echt geld nodig? Wil je met je vrienden op vakantie of toch die mooie schoenen kopen? Dan kun je altijd nog geld lenen bij de DUO. Geld lenen kost natuurlijk altijd geld, maar bij de DUO betaal je wel de laagste rente.

Goedkoop telefoneren

De nieuwste smartphone is hartstikke tof en gaaf, maar je hebt het eigenlijk niet nodig. Een wat ouder model is ook prima. Nu hoef je niet meteen te degraderen naar een ouderwetse Nokia, maar misschien een Samsung Galaxy S3 of S4 in plaats van de nieuwste S8. Dit geldt ook voor de iPhone. Hele mooie telefoons, maar je kunt ook gaan voor de iPhone 6S of 6. Aan die nieuwe toestellen zitten vaak dure abonnementen verbonden. Loopt jouw abonnement af en doet je telefoon het nog prima? Kies dan voor een sim only abonnement bij Robin Mobile  en behoud je oude telefoon. Veel voordeliger en je hoeft er niet op achteruit te gaan. Met een sim only abonnement is het ook mogelijk om onbeperkt te bellen en internetten. Veel voordeliger dus!

Pak wat je pakken kan

Weet waar je als student recht op hebt en kijk of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en vraag zorgtoeslag aan. Het is misschien niet veel, maar alle kleine  beetjes helpen. Er zijn nog te veel studenten die 68 euro in de maand mislopen, omdat ze geen zorgtoeslag hebben aangevraagd. Dat zijn toch weer een aantal biertjes of een nieuw shirt.

 

Studentenkorting

Maak hier gebruik van! Studentenkorting is het beste dat er bestaat. Je krijgt in verschillende winkels korting als jij je studentenkaart laat zien. Ook in de bioscoop of in het theater krijg je vaak studentenkorting. Om nog maar te zwijgen over de vele restaurantjes die hier aan mee doen. Je studentenkaart is heilig tijdens je studententijd. Gebruik hem dan ook te pas en te onpas! Zolang je er korting mee krijgt is dit je grootste vriend.

 

Nog meer tips om te besparen

Als student heb je het natuurlijk niet al te breed. Dus als je dan gaat verhuizen en je wilt dat snel en professioneel gedaan hebben dan kan je kijken naar bedrijven die dit aanbieden in de stad waar je gaat studeren zoals Den Haag of een andere studentenstad. Je kan je familie en vrienden natuurlijk mee laten helpen. Maar soms zit in je in een studentenwoning en je woont dan natuurlijk op de 3e of 4e verdieping. De trappetjes zijn smal en de gangen zijn klein.

Als je het dan niet gewend bent dat zit je alleen maar aan te rommelen wat ook nog eens zorgt voor extra spanning en irritatie. Dus kan je het beste het gewoon laten doen. En het hoeft niet duur te zijn. Er zijn zeker goede en betaalbare verhuisbedrijven die je hiervoor prima kan inschakelen.