Doucheklok blauw

Besparen is iets waar we al heel lang mee bezig zijn. Of het nu elektriciteit is, gas of water dat maakt niet uit. We doen met ons allen ons best om zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu en de natuur. Door korter te douchen bespaar je niet alleen water maar ook elektriciteit of gas. Het ligt eraan of jij warm water krijgt door middel van een boiler of door middel van een cv-ketel. Wil jij weten hoeveel water jij kunt besparen?

Hoeveel liter water gebruiken we per dag?

Op een gemiddelde dag verbruiken we per Nederlander ongeveer 13 emmers water op een dag. Dit komt neer op ongeveer 130 liter wat er op een dag aan water wordt gebruikt. Best veel als je dat zo terugleest vind je niet?

Wat is de makkelijkste manier om water te besparen?

De makkelijkste manier om water te besparen is om gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Deze zorgt ervoor dat er minder water doorstroomt maar toch meer dan genoeg om je op een goede manier te kunnen douchen. Een andere manier is om gebruik te maken van een douchetimer. Deze kun je dan instellen op het moment dat jij of iemand anders uit je gezin gaat douchen. Door korter te douchen kan je heel wat water besparen.

Hoeveel water bespaar ik met een douchetimer?

Hoeveel kan je besparen door gebruik te maken van een douchetimer? Wij gaan even samen met jou rekenen. Wij gaan ervan uit dat jij al een normale douchekop hebt. Met zo een douchekop verbruik je per minuut ongeveer 6 liter water. Stel dat je een regendouche zou hebben dan verbruik je per minuut 15 liter water. Een regendouche is hartstikke lekker maar je ziet dus nu al dat het een ontzettende watervreter is.

Als je met een normale douchekop normaal gesproken zo een 10 minuten onder de douche staat per keer dan verbruik je in 1 week dus 420 liter water. We hebben deze berekening gemaakt op het feit dat je elke dag even gaat douchen. Kan jij deze tijd verkorten naar 5 minuten dan betekent dit dat jij een besparing kunt hebben van 210 liter water in de week. Dit kan je heel makkelijk bereiken door te werken met een douchetimer. Mocht je nu bijvoorbeeld met 4 mensen zijn in je gezin en die doen dit allemaal dan kan je in 1 week dus ruim 1600 liter water besparen!

Het gemak van een douchetimer

Door een douche timer bespaar je dus niet alleen maar water maar je bespaart ook tijd. Eigenlijk heb je dan dus een dubbele besparing. Je hebt ineens per week 70 minuten extra waarin je dingen voor jezelf kunt doen. Heb jij die ene leuke serie al gezien die al een tijdje op je to-do lijst staat? Daar kan je nu dan mooi een begin aan gaan maken. Op deze manier is besparen niet alleen goed voor de portemonnee en het milieu maar ook leuk voor jezelf.