Een verhuurhypotheek is een geldlening die is bedoeld voor het aankopen van een woning om deze vervolgens te verhuren. Eigenlijk is het een soort belegging in een huis. Je investeert in iets tastbaars en concreet. In dit artikel lees je meer over de verschillende verhuurhypotheken, de verschillen en de voorwaarden.

Soorten verhuurhypotheken

Bij een verhuurhypotheek heb je twee soorten: een particuliere verhuurhypotheek en een zakelijke verhuurhypotheek. Het doel voor beide hypotheken is hetzelfde namelijk een geldlening voor de aanschaf van een woning om te verhuren.

Verschil tussen particuliere en zakelijk verhuurhypotheek

Het voornaamste verschil tussen een particuliere en zakelijk verhuurhypotheek is dat het particulier verhuren bedoeld is om er een extra zakcentje mee te verdienen. Het is niet de bedoeling om het als voornaamste inkomstenbron te hebben. Het kan ook bedoeld zijn om een woning beschikbaar te stellen voor de kinderen. Bij het zakelijk verhuren van panden zijn de inkomsten de belangrijkste inkomstenbron. Voor een particuliere verhuurhypotheek geldt dat je vaak niet meer dan 5 woningen kunt financieren. Per hypotheekverstrekker is dit verschillend. Voor zowel de zakelijk verhuurhypotheken als voor de particuliere verhuurhypotheken worden door verschillende hypotheekverstrekkers aangeboden.

Verhuurhypotheek voorwaarden

Bij het afsluiten van een hypotheek gelden er standaard hypotheekvoorwaarden. Denk hierbij aan een looptijd van 30 jaar waarin de hypotheek moet worden afgelost. Voor een verhuurhypotheek gelden er ook nog eens extra voorwaarden. Hieronder een paar voorbeelden van voorwaarden die gelden voor een particuliere verhuurhypotheek:

Meestal is het niet mogelijk om meer dan vijf woningen tegelijkertijd te verhuren.
• De particuliere verhuurhypotheek wordt enkel verstrekt aan particulieren
• De verhuurhypotheek is alleen bestemd voor permanente bewoning dus niet voor kamerverhuur of voor een vakantiehuis.
• Meestal mag je jaarlijks 10% van de totaalsom boetevrij aflossen.
• Je betaalt vaak geen boete over de hypotheek.
• De hypotheek moet in de meeste gevallen tijdens de looptijd worden afgelost. De voorwaarden verschillen echter per hypotheekverstrekker.

Bij een zakelijke verhuurhypotheek gelden weer andere voorwaarden:
• De zakelijke verhuurhypotheek wordt enkel verstrekt aan professionele beleggers.
• Ook hiervoor geldt dat de verhuurhypotheek enkel bestemd is voor permanente bewoning van derden. Dus geen AirBnB, onderverhuur, kamerverhuur of vakantiehuis.
• Je kunt bij de meeste hypotheekverstrekkers jaarlijks 10% van de totaalsom boetevrij aflossen.
• Vaak betaal je geen boete over de hypotheek bij de verkoop.
• Je kunt meestal meer dan vijf woningen verhuren.
• In de meeste gevallen moet je tijdens de looptijd aflossen. Ook hiervoor geldt dat de voorwaarden per hypotheekverstrekker verschilt.

Vergelijk de verschillende verhuurhypotheken

Wist je dat je de verschillende verhuurhypotheken eenvoudig online kunt vergelijken? Bijvoorbeeld bij Finaforte. Ze vergelijken alle verschillende verhuurhypotheken, zowel voor de zakelijke belegger als voor de professionele belegger.