Oud worden

Iedereen wordt langzamerhand een klein beetje ouder, al is het stukje bij beetje. Maar omdat het zo langzaam gebeurd merk je eigenlijk niet dat je ouder wordt. Het gebeurd eigenlijk zonder dat je het doorhebt, alle lichamelijke veranderingen die gebeuren “over time” en niet “instant”. Het is dus niet zo dat je de volgende dag wakker word, en ineens rimpels hebt. Dit kan dan ook knap verraderlijk zijn. Stel je voor, je bent een zestiger, hebt geen idee dat je reactievermogen dusdanig gedaald is en dat je eigenlijk geen auto meer zou moeten rijden maar stapt toch in de auto. Logisch, je weet natuurlijk niet dat je niet instaat bent om dit nog te doen, maar het kan zo zijn dat je dit toch doet en je in ongeluk verzeild raakt. Maar hoe voorkom je dit? En hoe kun je, ondanks alle gebreken die je hebt opgelopen na velen jaren hard werken, toch een normaal leven leiden? Natuurlijk kun je niet alles meer wat je eerst wel kon, maar toch kun je veel meer dan je denkt. Het is dan ook niet slim om heel de dag thuis te gaan zitten wanneer je “oud” bent geworden, simpelweg omdat je bang bent dat je niks meer kan. Integendeel, het is juist goed om oude gewoontes weer op te pakken en op zijn minst te proberen. Het is bewezen dat door mentaal én fysiek actief te zijn je ook langer door kan gaan met taken waar je anders moeite mee zou hebben. In dit artikel kun je dan lezen hoe je goed met ouderdom om moet gaan, en een normale en gezondheid te hebben.

Maatregelen nemen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar door een aantal “maatregelen” te nemen kun je gemakkelijk voorkomen dat je snel oud wordt op het fysiek en mentaal gebied. Het voorkomen van houdt een aantal dingen in, en daarbij verschillen de “maatregelen” op fysiek gebied van die op het mentale gebied. Het is dus belangrijk dat je verschillende activiteiten gaat uitvoeren. Dit kun je dan ook op een aantal manieren doen, laten we eerst het mentale gebied behandelen, want mentaal is fysiek wordt wel eens gezegd. Voor velen is dit dan ook een regel om aan te houden, aangezien de twee gebieden naadloos op elkaar aansluiten. Dat betekend dat als je op mentaal gebied gezond bezig bent, je fysieke karakter ook gezond is. Daarom kun je het best je mentale gebied gezond houden, en dat is wat je in dit artikel kunt lezen.

Mentaal

Maar goed, hoe doe je dit nou vraag je je misschien af? Nou, dat kan dus op verscheidene manieren gedaan worden. Waarvan de eerste manier een eigenlijk suffe oefening bedraagt, de oefening is eigenlijk gebaseerd op het gebruiken van je hersenen, maar gelukkig is het wel gemakkelijk dat je bij dit soort oefening veel ruimte hebt voor eigen inbreng, dit betekent dat je in plaats van een XXL-woordkraker ook een Sudoku puzzel kunt spelen. Door Je hersens te “kraken” krijgen je hersenen elke keer dat je het doet eigenlijk een “update”. Door je hersenen actief te bezig te laten zijn heb je dan ook minder kans op ziekten zoals Alzheimer en dergelijke. Naast het uitvoeren van bepaalde activiteiten is het ook echt heel belangrijk om goed te eten, en daarmee niet specifiek gezond eten. Het is vooral belangrijk om bepaalde ingrediënten binnen te krijgen en dan hebben we het met name over het eten van noten en bijvoorbeeld walnoten. Het is belangrijk om zulk soort noten in hun “pure” vorm te eten en niet een een zakje notenmix bij de supermarkt te halen en die te nuttigen, integendeel, door dat soort zakjes vol met noten te halen gaat je gezondheid vaak achteruit. Dit komt omdat dat soort notenmixen vaak volgestopt zijn met genetisch gemanipuleerde stofjes zoals smaakversterkers en E-nummers. Er is eigenlijk wel een maatregel waar bijna niemand aan denkt en die is eigenlijk wel zo cruciaal dat het onmogelijk is om dit aan te kaarten. We hebben het dan over het krijgen van rust. Dit is dan ook wel een moeilijk punt, want naast dat je juist actief moet zijn op sommige vlakken waar je dat eerst misschien niet zou zijn, is het ook belangrijk om rust te krijgen, en dit kan je dan doen door afstand te nemen van een aantal dingen. Waarschijnlijk voel je vanzelf wel welke dingen je eigenlijk best nog kan, en welke niet. Bij het krijgen van rust is het belangrijk om daarnaast nog actief te zijn, en het beste is eigenlijk dat je dit doet door een goed balans te vinden. Dit komt omdat beide punten zeer belangrijk zijn voor je mentale gezondheid. Je kunt rust op een aantal manieren krijgen, waarvan de belangrijkste manier toch wel een afweging is. Je kunt namelijk in een eigen huis blijven wonen of in bijvoorbeeld een residentie. Je kunt het beste pas in een residentie gaan wonen als het echt nodig is. Dit kan zijn wanneer je thuis moeite hebt met douchen of andere taken uit te voeren. Door in een residentie te gaan wonen en daarbij wat dagelijkse taken over te geven aan anderen dus in principe gebruik te maken van bijvoorbeeld de thuiszorg Eindhoven, krijg je de welverdiende rust én heb je tijd om bijvoorbeeld je Sudoku af te maken. Als je dit dus goed balanceert is dit wel een van dé belangrijkste manieren om gezond te blijven.

Fysiek

Naast het mentale gebied is het natuurlijk belangrijk om fysiek actief te zijn. Net zoals bij het mentale gebied, zijn er een aantal manieren om dit te doen. We zullen er dan ook een aantal behandelen, en daarbij gaan we het vooral hebben over de belangrijkste activiteiten die je kunt uitvoeren. Het eerste punt wat belangrijk om op te letten is dan ook wel het onderhouden van lichamelijke inspanning. Dit kan je, net als bij puzzels, voor een groot deel indelen. Je kunt bijvoorbeeld een fietstocht opzetten met een paar vrienden of kennissen. Door jezelf in te zetten en samen activiteiten te ondernemen, krijg je niet alleen een positief gevoel maar ook is dit goed voor je fysieke gezondheid. Je hebt bijvoorbeeld hele mooie natuurgebieden waar je samen kunt fietsen, denk hierbij aan bijvoorbeeld het koenekoopse meer of de reeuwijkse plassen.