Iedereen doet het. Vaak onbewust en sommigen wat meer dan anderen. Maar iedereen transpireert, oftewel zweet. Op een warme dag hebben we klotsende oksels, tijdens een sollicitatie gesprek klamme handen en bij het sporten overal zweet. De een zweet van nature meer dan de ander. Maar soms zweet je al zonder enige inspanning. Dit wordt vaak gezien als overmatig zweten. Lees hier alles over zweet en hoe je dit kan terugdringen met behulp van botox.

Waarom zweten we?
Zweten doen we de hele dag. Zweten zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur op peil blijft. Zo raken we de overtollige warmte kwijt en verkoelen we. Over het hele lichaam komen zweetklieren voor, echter ervaren we vaak de meeste last onder onze oksels. Alle zweetklieren samen zorgen gemiddeld voor een liter vocht per dag. Slechts één procent van al het transpiratievocht komt onder de oksels vandaan. Toch zijn de oksels vaak de grootste boosdoener. Ok, eerlijk is eerlijk, onder je oksels zitten de meeste zweetklieren. Maar onder je oksel kan je ook minder goed ventileren en daardoor verdampt het minder snel dan op andere delen van het lichaam.

Praktisch nut
Zweetklieren zijn opgedeeld in twee soorten: de eccriene en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren zitten over je hele lichaam verspreid. Elke vierkante centimeter huid bevat ongeveer 300 zweetklieren. Het vocht van de eccriene zweetklieren komt via poriën naar buiten en heeft puur de functie om onze temperatuur te reguleren. Bij hevige inspanning of koorts zweet je meer, omdat de temperatuur van je lichaam stijgt. Zweet dat via de porien naar buiten komt, ligt op de huid en verdampt. Verdamping kan alleen plaatsvinden door warmte en deze warmte wordt vanuit de huid onttrokken uit het lichaam. Zo is ons lichaam weer afgekoeld.

Emotioneel nut
Apocriene zweetklieren heeft vooral een emotionele en territoriale toepassing. Deze zweetklieren zorgen voor de bepaalde geur van zweet. Apocriene zweetklieren worden ook pas ontwikkeld tijdens de pubertijd, voornamelijk in de oksels, liezen, rondom de tepels, geslachtsorganen en de anus. Het vocht wat de apocriene zweetklieren afscheiden bevat voornamelijk vetten, zoals cholesterol en vetzuren. Maar de apocriene klieren hebben ook een seksuele functie. Het vocht wordt gebruikt als herkenningspunt voor soortgenoten en het afbakenen van het territorium.

Overmatig zweten stoppen met botox

De een zweet meer dan de ander. Maar soms zweet iemand extra veel. Dit noemen we overmatig zweten, ofwel hyperhidrosis. De zweetklieren werken dan op volle toeren, vaak al zonder grote inspanning. Dit zorgt snel voor onzekerheid en ongemakkelijkheid. Daar is wel wat tegen te doen. Het is mogelijk om een botox behandeling tegen anti-transpiratie te ondergaan. Kleine injecties met Botuline toxine blokkeren de werking van zenuwen die zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren. Dit is zowel mogelijk voor onder de oksels als de handpalmen.

De eerste keer zorgt de botox voor een anti-transpiratie van 4 tot 6 maanden. Waarna er 1 of meerdere vervolg afspraken plaatsvinden, nemen de symptomen steeds meer af. Geen paniek; Botuline toxine (ondanks de naam) is compleet veilig en geregistreerd geneesmiddel.

Zeker in de zomer
Dus zweet is ontzettend handig en zeker ook nodig. Toch kan zweet gezien worden als een groot probleem. Wanneer er last wordt ondervonden van (overmatig) zweten, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan een verwijzing geven voor een gespecialiseerde arts. Ook is het gemakkelijk mogelijk om direct naar de gespecialiseerde klinieken toe te gaan als die van BodyClinic om een intakegesprek aan te gaan. Zo ga je zeker de zomer in.