We vinden het allemaal vanzelfsprekend dat we alles kunnen zien, zowel in de verte als van dichtbij. Maar veel mensen staan er nauwelijks bij stil hoe het oog werkt, hoe we eigenlijk alles kunnen zien wat we zien.

Ogen en hersenen

Om te beginnen kunnen we vermelden dat we kunnen zien omdat onze ogen samenwerken met onze hersenen. Onze hersenen ontvangen ongeveer vier keer per seconde een signaal van onze ogen, wat op zich relatief weinig is. Maar het geheim zit erin dat onze hersenen meer informatie gebruiken dan alleen de informatie die ze van onze ogen ontvangen. Verschillende delen in de hersenen werken namelijk nauw samen om uiteindelijk een beeld op te bouwen. De informatie die ter ondersteuning dient om dat beeld te kunnen vormen bestaat uit onder andere informatie die is ontstaan door onze andere zintuigen, zoals horen en ruiken. Maar ook onze herinneringen en verwachtingspatronen dragen bij tot de beeldvorming. De hersenen gaan als het ware aan de slag met al die verzamelde informatie om zo tot het beeld te komen dat we uiteindelijk waarnemen.
We kunnen zien, omdat onze ogen en hersenen samenwerken. Maar hoe werkt het oog zelf? Het oog vangt licht op uit de omgeving. Het licht komt het oog binnen via het hoornvlies (cornea). De bolle vorm van het hoornvlies helpt om het licht goed op het netvlies (retina) te projecteren dat zich achterin het oog bevindt. Op het netvlies wordt het licht geregistreerd door miljoenen lichtgevoelige cellen en omgezet in beelden.

Hoe kunnen we diepte zien?

Het lijkt eenvoudig, het zien van diepte, maar er komt heel wat bij kijken om dat te kunnen realiseren. Ook in dit geval is weer een nauwe samenwerking tussen onze ogen en hersenen. Het geheim van het feit dat we diepte kunnen zien ligt in het feit dat we twee ogen hebben die ieder informatie doorgeven over het voorwerp dat we zien aan onze hersenen, maar met een klein verschil. Door dat verschil kan de positie van het voorwerp worden vastgesteld en kunnen we dus diepte zien.

Oogaandoeningen en oplossingen

Zoals bekend bestaan er een groot oogaandoeningen waarvan de meeste te verhelpen zijn. In veel gevallen kan het oogprobleem opgelost worden door het dragen van een bril of contactlenzen. Maar tegenwoordig behoort ook een ooglaserbehandeling tot de mogelijkheden. Bij een ooglaserbehandeling kunt u uw ogen laten laseren door een oogarts waardoor u weer beter kunt zien. Op het gebied van ooglaseren heeft de techniek de laatste jaren niet stilgestaan en de ingreep kan dan ook zeer precies uw ogen behandelen.