personal trainer

Bijna dagelijks wordt u geïnformeerd over vetten, m.n. cholesterol, via b.v. reclame op de radio en televisie. Maar wat cholesterol nu precies is en wat het in het lichaam doet, is bij velen onbekend.

Wat zijn vetten?

Vetten worden in het bloed in de vorm van Triglyceriden vervoerd en dienen als brandstof voor het lichaam. Deze vetten worden onderverdeeld in verzadigde- en onverzadigde vetten. De eerste verhogen het cholesterol en de onverzadigde daarentegen zijn in staat het cholesterol te verlagen.

Wat is cholesterol?

Deze vetachtige stof wordt door ons lichaam gemaakt en dient als grondstof voor de productie van een aantal hormonen en houdt onze cellen in stand. Het is een voor ons lichaam zeer nuttige stof.
Een klein deel van de cholesterol komt ons lichaam binnen via de voeding en hoe meer verzadigd vet u eet, des te meer cholesterol uw lichaam produceert.

Cholesterol en de bloedvaten

Een gezond bloedvat heeft een gladde wand. Deze kan echter worden aangetast door een hoge bloeddruk of bv. roken. Juist op deze “beschadigde” plekken hecht het cholesterol zich vast en veroorzaakt op den duur vernauwing van dit vat. Dit kan leiden tot een hart- of herseninfarct.
Het is al lang bekend, dat mensen met een verhoogd cholesterol een grotere kans op hart- en vaatziekten hebben. Roken, overgewicht, hoge bloeddruk, weinig lichaamsbeweging en veel stress maken de kans op hart- en vaatziekten nog groter. Doe regelmatig een glucose test.

Enkele tips:

Verminder de hoeveelheid verzadigde vetten (vet vlees, kaas- en melkproducten, gebak en chocola) in uw dieet. Gebruik b.v. halfvolle c.q. magere voedingsmiddelen. Dit geldt voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen!
Onverzadigde vetten vind je vooral in vis, noten, zonnebloem-, mais- en olijfolie en andere producten waarop het vermeld staat.
De gemiddelde hoeveelheid vet per persoon om mee te bakken bedraagt 10-15 gram (een afgestreken eetlepel).
Stop met roken en blijf in beweging. Een handig hulpmiddel is een stappenteller. Die registreert al je stappen.
Gebruik matig alcohol en suiker.

Hulp van een personal trainer

Veel bewegen en goed letten op de voeding zijn in ieder geval erg belangrijk. Als u dat lastig vindt om zelf allemaal uit te zoeken kunt u ook een personal trainer inschakelen die u naast beweging ook voedingsadvies kan geven. Hij of zij kan dan een trainingsplan opstellen waarbij gerichte lichaamsoefeningen gecombineerd kunnen worden met een bepaald voedingspatroon. Dat is uiteraard niet gratis maar u krijgt dan wel goede begeleiding op weg naar een gezonder leven.