Kledingstukken worden tegenwoordig vaak zonder na te denken weggegooid. Dit is erg zonde van de kleding die vaak nog in vrij goede staat is. Er zijn verschillende manieren om T-shirts te hergebruiken of te schenken aan een goed doel. In Nederland wordt alleen al jaarlijks ongeveer 235 miljoen kilo textiel weggegooid. Hoe kun je nou duurzaam en creatief omgaan met oude kledingstukken?

Eigen kleding ontwerpen

Een goede manier om T-shirts een nieuw leven in te blazen is om de T-shirts te laten bedrukken. Zeker bij T-shirts die nooit een opdruk hebben gehad is dit een goede manier om het T-shirt te hergebruiken. Het leuke aan het hergebruiken van T-shirts op deze manier is het geheel eigen ontwerp dat je kunt maken. Het T-shirt kun je zelf helemaal ontwerpen naar je eigen smaak. Zo wordt je oude T-shirt ineens een van je favoriete T-shirts.

Oude T-shirts hergebruiken

Wanneer de zomer weer in aantocht is, gaan mensen vaak kijken naar hun zomergarderobe. Vaak kom je hier oude T-shirts tegen die je niet meer verwacht te dragen. Deze oude T-shirts kunnen gemakkelijk hergebruikt worden op verschillende manieren.

Ruilmarkt

Zo kun je naar een ruilmarkt gaan voor kleding. Hier komen allerlei mensen bij elkaar om hun kleding te ruilen in de hoop op een aantal nieuwe aanwinsten.

Goed doel

Tevens is het mogelijk om oude T-shirts in te leveren bij een verzamelpunt voor een goed doel. Hierdoor wordt je T-shirt niet alleen hergebruikt maar help je ook nog eens mensen die het nodig hebben.

T-shirts samenvoegen

Naast het ruilen of inleveren van T-shirts kun je ook creatief aan de slag gaan met je oude T-shirts. Wanneer een T-shirt te klein is geworden of niet meer goed past, kun je deze combineren met een ander T-shirt. Zo kun je bijvoorbeeld de onderkant van twee T-shirts afknippen en deze combineren met elkaar. Op deze manier heeft het T-shirt weer een hele nieuwe look.

Accessoires maken

Je kunt oude T-shirts gebruiken als lap stof. Met een lap stof kun je veel verschillende kanten op gaan. Zo kun je van een oud T-shirt een mooie sjaal maken of een haarband. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Oude T-shirts kunnen dus prima gebruik worden om verschillende accessoires te maken.

Denk dus goed na voordat je een oud T-shirt weggooit. Je kunt het kledingstuk wellicht nog hergebruiken of doneren aan een goed doel.