Extra kosten voor reiziger die extra bagage mee wil nemen

Het Europees Hof van Justitie heeft in een nieuw geveld arrest uitspraak gedaan over de kosten die gemoeid mogen zijn met het meenemen van bagage in vliegtuigen. Vliegmaatschappijen mogen reizigers die bagage willen inchecken voor in het ruim van het vliegtuig, extra laten betalen. Handbagage meenemen in het vliegtuig moet volgens het Europees Hof gratis blijven.

Geen verandering

Normaal gesproken rekende de bekende goedkope luchtvaartmaatschappijen al geen kosten voor handbagage koffers, maar wel voor het inchecken van bagage. Daartegenover stond natuurlijk wel een zeer lage prijs voor de vlucht. Er zal dus niet veel veranderen bij goedkope luchtvaartmaatschappijen als Ryan Air en Easy Jet.

Boete

Het is niet in elk land normaal om toeslagen te rekenen bovenop de ticketprijs voor het inchecken van bagage aan boord. In Spanje is dat bijvoorbeeld verboden. Het is al eens voorgekomen dat een Spaanse een toeslag van veertig euro voor het inchecken van koffers moest voldoen vier jaar geleden. Zij klaagde de betreffende luchtvaartmaatschappij Vueling aan en stond in haar recht. Het kostte de luchtvaartmaatschappij 3.000 euro aan administratiekosten. Dit voorval zorgde ervoor dat de wetgeving nog eens goed bekeken werd, want wat bleek? De wetgeving in Spanje stond in strijd met de Europese wetgeving, waarin vrije prijsvorming is opgenomen. Er mag volgens de Europese wet geen extra bedrag gerekend worden voor noodzakelijke spullen die men in de handbagage meeneemt. Willen reizigers echter nog ‘extra’ bagage meenemen, dan is de luchtvaartmaatschappij er vrij in om daar een toeslag bovenop te rekenen. Dit wordt ‘het aanrekenen van een facultatieve prijstoeslag voor een aanvullende dienst’ genoemd. Na vier jaar is deze uitspraak gedaan, waarin het Hof ook bedrijfsmodellen aanhaalt. De manier van werken van luchtvaartmaatschappijen is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd, omdat het reizen per vliegtuig steeds gewoner is geworden.a

(21)

Geef een reactie