Door de aanhoudende populariteit van crossfit kan je het geen fitnesstrend meer noemen. Er is geen enkele krachtsport dat fitness zo populair heeft weten te maken bij vrouwen, zoals crossfit dit heeft gedaan. Het is een sport waarin kracht, conditie, atletisch- en uithoudingsvermogen samen worden gebracht. De populariteit is overgevlogen vanuit de Verenigde Staten, met als gevolg er geen enkele stad meer is zonder gymbox. Waar dit wel ontbreekt loopt inkomsten mis.

Populariteit crossfit

Amerikaans kledingmerk Reebok is de grootste promoter van Crossfit. Zij brengen een kledinglijn op de markt specifiek gericht voor de crossfit sport en organiseren verschillende evenementen wereldwijd. Jaarlijkse organiseert Reebok de World Crossfit Games in de VS. Op deze manier ontstaan er als het ware ambassadeurs van de sport. Reebok heeft mede gezorgd voor het sterke imago, waarin Spartaanse gespierde mannen met hippe baardjes en tattoos oefeningen uitvoeren met ontbloot bovenlijf. Hierdoor is de sport ook een lifestyle. Vooral dit is wat de sport zo populair maakt. Reebok is ook sponsor van het evenement ‘Lowland Throwdown’. Het crossfit evenement waarin gestreden wordt om de nationale kampioenschappen.

Oefeningen bij crossfit

WOD is de afkorting voor Workout of the Day. De training van de dag bestaat uit een reeks atletische-, conditionele- en krachtoefeningen van circa 20 min. Box jumps, deadlifts, clean jerk, squats, jumping jacks, lunges en pull-ups zijn enkele termen en oefeningen. Hardlopen en gewichtheffen met lichaamsgewicht en het gebruik van attributen, zoals barbells, kettlebells, touwen en dumbbells zijn gebruikelijk. De sport kenmerkt zich door een hoog intensiteit met weinig rust. Het is individuele sport, vaak uitgevoerd in een kleine groepen. De WOD bestaat uit een competitie-element, waarin je resultaten uit een reeks oefeningen beter zijn dan je behaalde resultaten van vorige keer of de resultaten van andere deelnemers. Sneller en meer gewicht. Afvallen en een gespierder uiterlijk. Tijdens een Open Gym sessie kan je vrij trainen op specifieke oefeningen onder begeleiding van een instructeur. Goed de oefeningen uitvoeren, zodat je later het tempo kan opvoeren zonder gevolgen van blessures.

Lid worden van een gymbox

Wil je met crossfit beginnen? Kijk goed rond in de regio. Waarschijnlijk zijn er meerdere sportscholen met een gymbox, vooral in grote steden als Amsterdam en Den Haag. Bekijk foto’s op de website of Facebook-pagina van de betreffende gymbox. Lees recensies en volg een (gratis) proefles. Bekijk de beschikbare voorzieningen en kwaliteit van de gymbox. Een goede sportvloer bij crossfit is essentieel, omdat je veel springt en andere bewegingen maakt. Denk ook aan goede sportschoenen. Op de site van Reebok zijn speciale schoenen te bestellen voor de sport.