Chess boxing

Aparte sporten

Er zijn zoveel sporten in de wereld. Sommige fysiek (zoals boksen) en andere puur mentaal (zoals schaken). Nu heb je ook een sport wat beide introduceert, namelijk schaak boksen oftewel chessboxing in het Engels. Daar boks je een ronde van 3 minuten en dan schaak je tegen elkaar ook voor 3 minuten. Hoewel het in Nederland nooit is doorgebroken is het wel zeer populair in Duitsland, Engeland, India en Rusland. Het is een een best aparte combinatie als je er zo over denkt. Maar aan de andere kant is het best een unieke combinatie.

Je moet zowel fysiek als mentaal sterk zijn en je moet snel kunnen schakelen. Concentratie is iets wat je ook nodig hebt. In totaal zijn er 11 rondes. 6 rondes boksen en 5 rondes schaken. Het grappige is dat deze sport door een Nederland is uitgevonden. Het schaken is wel anders dan het normale schaken. Aangezien je slechts 3 minuten hebt voor elke ronde. Het wordt ook wel “speed” chess genoemd of snel schakelen. Je moet ook na 3 minuten boksen terwijl er adrenaline door je lichaam stroomt rustig en analytisch kunnen denken terwijl je kalm de situatie beoordeelt.

Speciale training

Daarom zijn er echt speciale trainingen die je kan volgen. Er is ook een behoorlijk hoog niveau zowel in boksen als in het schaken vereist wil je meedoen aan een professionele wedstrijd schaak boksen. Je moet minimaal 50 bokswedstrijden (amateur of een andere vechtsport) gedaan hebben en goed getraind zijn in speed schaken. Een manier waarop speed schaken trainen zijn 18 minuten lang schaken verdeeld over 6 rondes en tussen elke ronde 400 meter sprinten of een X aantal keer trappen omhoog en omlaag rennen zo snel als je kan. In ieder geval iets wat je uitput en waardoor je snel daarna moet concentreren.

Darten

Een andere sport wat heel erg populair is vooral in Nederland en Engeland is darten. Ook raar als je zo erover denkt. Je hebt een bord met allerlei punten erop. En je gooit met dartpijltjes naar een bord. En mensen helemaal uit hun dak gaan hierover. Maar het is wel knap. Om precies te gooien waar jij dat wilt in de kleine vakjes die steeds kleine worden naarmate ze meer punten opleveren.  Je moet ook goede spullen hebben wat je in elke dartshop kan kopen. Je hebt wel een goede hand oog coördinatie nodig voor deze sport.

Nederland heeft een behoorlijk hoog niveau wat darten betreft. En je hoeft niet fysiek getraind te zijn hiervoor dus ideaal voor mensen die niet willen sporten.

(50)