De coaching opleiding is voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van coaching. Het maakt hierbij niet uit of je bijvoorbeeld werkzaam bent in het bedrijfsleven, het onderwijs of dat je de ambitie hebt om als zelfstandig coach aan de slag te gaan. De coach opleiding leert je de basisbeginselen van het coachen. Daarnaast zul je ook veel te weten komen over wie jij zelf bent als coach. Er wordt vaak gezegd dat niet het coachtraject de uitkomst bepaald, maar de coach zelf. Je bent als coach dus een belangrijke spil in het web.

Wat is coaching?

Coaching is een effectieve manier om mensen, teams en organisaties, die een uitdaging hebben, vooruit te helpen. De meeste bestaande opleidingen, cursussen of trainingen gaan over het uitbreiden van specifieke kennis, maar coaching is dé manier om duurzaam effectief gedrag te ontwikkelen, bewustzijn te creëren of om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te krijgen. Coaching komt voort uit de positieve psychologie en is niet hetzelfde als counseling of therapie. Dit zijn begeleidingsvormen die erop gericht zijn om mentale blokkades of psychische stagnatie te verhelpen.

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding vanuit de basis van een gelijkwaardige relatie. De cliënt leert en de coach is eigenlijk alleen ondersteunend en begeleidend. Een coach zal je niet vertellen wat je moet doen, maar zal je vragenderwijs je eigen weg laten zoeken en inzichten brengen. Coaching is de meest persoonlijke manier van leren. Het leertraject wordt volledig aangepast op de persoonlijke leerbehoefte van een individu of een team. De leerdoelen worden vooraf vastgesteld.

Coaching kan plaatsvinden op de werkvloer maar ook in een privé situatie

Er zijn veel leidinggevenden die ook leren coachen als uitbereiding op het leidinggeven maar er zijn ook coaches die vanuit huis werken en cliënten op specifieke gebieden vooruit kunnen helpen. Je kunt jezelf als coach specialiseren op een bepaald gebied (denk hierbij bijvoorbeeld aan het coachen van mensen met Autisme of ADHD, zwangere vrouwen en/of vrouwen die net bevallen zijn of mensen die vastlopen tijdens hun loopbaan) maar je kunt ook cliënten ontvangen met uiteenlopende leerdoelen.

Coaching opleiding

Als je de coaching opleiding coaching doorlopen hebt, heb je een goede basis ontwikkeld om cliënten met de meest uiteenlopende vraagstukken te begeleiden. Tijdens een coaching opleiding ga je dieper in op de theorie maar leert ook specifieke vaardigheden die je als coach nodig hebt, zoals bijvoorbeeld gesprekstechnieken. De kennis en vaardigheden die je leert kun je toepassen in verschillende werkvelden maar ook als zelfstandig ondernemer. De coaching opleiding varieert looptijd.