Kamperen, maar dan net een tikje minder luxe dan dat je misschien normaal gewend bent. Back to basic noemen we het. Echt kamperen, maar dan zonder de glamping-elementen. Wat heb je daarvoor nodig?

Bestemming

Ver hoef je er niet voor te reizen. In de Belgische Ardennen kun je prima kamperen. Natuurlijk klinkt het veel uitdagender om te gaan kamperen in andere gebieden. De Ardennen is echter een gebied om te bepalen of het iets voor je is. Daarna kun je alsnog uitwijken naar andere bestemmingen.
Afhankelijk van de geboden voorzieningen op de plaats van bestemming kun je de uitrusting hierop aanpassen. Ben je van plan wild te kamperen, dus zonder gebruik te maken van een echte camping, dan heb je bijvoorbeeld een oplossing voor sanitaire voorzieningen nodig. Ook moet je de afweging maken in hoeverre je na moet denken over oplossingen voor stromend water of het ontbreken ervan.

Minder ver? Denk aan vakantie in eigen land. Ook in de Randstad is er voldoende ruimte voor rust en ontspanning. Eéndaagse minivakantie in Leiden? Dat kan, ga lekker eens naar de sauna. Sauna Leiden Thermen 5 Mei biedt je een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Water en sanitair

Het ontbreken van water en sanitair zijn geen onbelangrijke zaken. In de vrije natuur kun je misschien dan wel zeer creatieve oplossingen bedenken voor de sanitaire stops, maar je moet de vraag stellen in hoeverre je de natuur daarmee écht een plezier doet. Een simpel voorbeeld is toiletpapier. Wat doe je daarmee, wetende dat je daarmee het landschap vervuilt. Geen prettige of fijne gedachte. Een oplossing zou een chemisch toilet zijn, maar deze is op een bepaald moment vol. Beter is is dan ook om te kiezen voor een locatie in de buurt van sanitaire voorzieningen waarvan je gebruik kunt maken. De meeste natuurcampings beschikken over dergelijke voorzieningen. Datzelfde geldt natuurlijk voor water.
Het klinkt verleidelijk. Even een slok nemen uit een beekje. Niet in alle gevallen is dat verstandig. Een bekend voorbeeld zijn de bergbeekjes met koud stromend water. Wanneer een paar honderd meter schapen grazen, is het wellicht geen goed idee om gebruik te maken van dit beekje. Dit zie je echter op dat moment niet. Als het dus om het tappen van vers water gaat, dien je er rekening mee te houden dat je het water eerst kookt en daarna pas consumeert. Ook hierbij spelen de natuurcampings een rol, want hier kun je wel gebruik maken van een watertappunt.

Elektra

Het is erg makkelijk om je niet bezig te houden met elektra tijdens je vakantie. Water koken is mogelijk op op een houtvuurtje. Datzelfde geldt voor koken. Wil je iets meer luxe, dan steek je met behulp van een lucifer het gasfornuis aan. Anders wordt het wanneer je even de smartphone wilt opladen.
Je kunt overwegen zonnepanelen hiervoor in te zetten. Er zijn verschillende opladers op de markt die je in staat stellen om tegelijkertijd meerdere apparaten aan te sluiten. Het nadeel is dat je dan ‘s avonds en ‘s nachts geen elektriciteit kunt gebruiken. Dat is geen probleem wanneer je beschikt over een apparaat waarmee je van brandstof elektriciteit kunt “maken.” Dit is het geval met de producten van Biolite.

Biolite

De slogan van dit bedrijf is niet zonder reden Fuel for your adventure. Wat is er nu makkelijker om tijdens het koken even je smartphone op te laden via een USB-kabel? Het kooktoestel van Biolite stelt je in staat om dit te doen.
Naast het kooktoestel heeft dit bedrijf nog een hele serie van producten die je op een slimme manier aan elektra helpen. Wat te denken van een eigen zonnepaneel of een slimme zaklantaarn? Biolite stelt je in staat om te gaan kamperen op een eenvoudige manier, maar dan wel met eigen elektra.
Neem je eigen apparatuur mee, zorg er dan wel voor dat deze goed is beschermd. Wil je perse jouw MacBook meenemen om de gemaakte foto’s te bewaren, zorg er dan voor dat deze goed beschermd is. Een laptoptas is wellicht wat overbodig, maar een case of sleeve voor je MacBook is dan zeker handig.

Huishoudelijke apparatuur

Omdat je op een wat minder uitgebreide manier kampeert, kun je de uitrusting aanpassen. Bepaalde huishoudelijke apparatuur kun je gewoon weglaten. Of je combineert bepaalde apparatuur. Dit is niet alleen goed omdat je minder meeneemt, maar ook nog eens extra leuk.
Via de website Meesterslijpers.nl kun je Leatherman multitools gratis laten graveren. Een leuk aandenken dus aan een vakantie die je doorbrengt met vrienden of familieleden.
Andere huishoudelijke apparatuur waar je veel nut van kunt ondervinden zijn stapelbare pannensets. Bijvoorbeeld de pannensets van Bo-Camp.

Eten en drinken

Hoe makkelijk je het ook maakt dankzij allerlei gadgets, er is een probleem dat zich lastig op laat lossen. Hoe ga je om met etenswaren tijdens je verblijf in de wildernis? Je kunt overwegen om dagelijks boodschappen te doen. Het gevaar bestaat dan wel dat je misschien meer uitgeeft dan gepland. Een alternatief is om boodschappen af te stemmen op de omstandigheden. Kortom, je koopt dus niets dat in de koelkast bewaard moet worden. Denk dan bijvoorbeeld aan groenten uit blik.
Als het om drinken gaat is het een stuk makkelijker. Een koud glas drinken verkrijg je door de fles te bewaren in een beekje of een emmer water (niet in de zon neerzetten).

Conclusie

Het is dus zeker mogelijk om te kamperen op een wat minder luxe manier. Dankzij slimme oplossingen, gadgets en soms logisch nadenken kom je een aardig eind. Wil je meer weten over het kamperen in de vrije natuur, dan klik je hier voor meer informatie. Wil je liever gebruik maken van een natuurcamping, dan klik je hier voor meer informatie.