De wet maatschappelijke ondersteuning is in het leven geroepen om het makkelijker te maken om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Op deze manier blijft een stuk zelfstandigheid behouden. Het is echter in de meeste gevallen wel nodig om aanpassingen in huis te maken om daar te kunnen blijven. Wanneer men lichamelijk wat meer uitdagingen krijgt zijn er gelukkig veel hulpmiddelen en andere aanpassingen mogelijk om deze doelstelling ook te kunnen realiseren. Sommige aanpassingen zijn algemeen en andere zijn meer gericht op het individu en het kunnen van de persoon.

Veilige badkamer

Badkamers zijn redelijk gevaarlijke plekken als je minder vlot te been bent. Het is er nat en glad. Ook als je lichamelijk niets mankeert is het een ruimte waar je snel en behoorlijk hard kan vallen met alle gevolgen van dien. Bij oudere mensen zijn de gevolgen van een val alleen vaak ingrijpender dan bij jongere botten. Daarom is het belangrijk om een badkamer veilig te maken en de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden. Anti Slip matten en handvatten, of beugels aan de muur schelen vaak al een hele hoop.

Optimaal comfort

Een woning aanpassen betekent niet dat er ingeleverd moet worden op comfort. Hoewel een douche aanmerkelijk veiliger is dan een ligbad is het niet meer nodig om het badderen vaarwel te zeggen. Met de komst van Inloopbaden is het namelijk mogelijk om het beste van beiden te hebben. De luxe en het comfort van een warm bad en de veiligheid van een douche. Normale baden hebben een hoge badrand waardoor het instappen lastig en dus gevaarlijk is. Een inloopbad heeft een lage instap, de drempel om van een bad te genieten is dus letterlijk lager.

Wet WMO
Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen thuis ouder kan worden of thuis kan blijven wonen ondanks beperkingen. Omdat de behoeften voor iedereen anders zijn en deze wet nog relatief nieuw is zijn niet alle opties bij iedereen bekend. Gelukkig zijn er veel bedrijven en organisaties die zich richten op de aanpassingen in huis en u precies kunnen vertellen wat er allemaal mogelijk is. Het mooie is dat de aanpassingen niet eens altijd enorm ingrijpend hoeven zijn, het aanbrengen van een tweede trapleuning vergemakkelijkt het traplopen al flink. En met betere verlichting verbetert het zicht. Thuis blijven wonen moet veilig voelen en gelukkig zijn er veel verschillende hulpmiddelen om dat te realiseren.