Steeds meer mensen kiezen ervoor om een eigen bedrijf te starten. Een bedrijfsplan maken is dan een eerste vereiste. Tenminste indien je de kans op een succesvolle onderneming wilt vergroten.  Voor veel starters is echter het maken van een ondernemingsplan een moeilijke klus. Vaak weten ze niet precies wat daarin moet staan, hoe ze aan de nodige gegevens komen en  hoe de financiële paragrafen moeten worden ingevuld.

Hulp bij een bedrijfsplan maken

Tot voor kort was hulp eigenlijk alleen beschikbaar via het inhuren van een adviseur, business coach of bijvoorbeeld een accountant. Deze optie was echter voor veel kleine startende ondernemers te duur. Gelukkig is er tegenwoordig speciale software op de markt die helpt. Een bedrijfsplan maken is daarmee een stuk eenvoudiger. De software neemt de aanstaande ondernemer mee langs alle onderdelen die in zo’n plan thuishoren.

Vooral ook de hulp bij de financiële paragrafen is een enorme uitkomst voor veel starters. Bij de start van de onderneming zijn vaak investeringen nodig in bijvoorbeeld computers, drukwerk inventaris en voorraad. Daarnaast is er natuurlijk geld nodig om deze investeringen te kunnen bekostigen. De ondernemingsplan software zorgt ervoor dat deze gegeven keurig in ene investeringsbegroting, een financieringsplan en een openingsbalans terechtkomen.

Tenslotte maakt de software nadat de bedrijfskosten zijn ingevuld, ook een kasstroombegroting aan. Dit wordt meestal een liquiditeitsbegroting genoemd.

Een ondernemingsplan waarmee je naar de bank kunt gaan

Het resulterende plan is geschikt om mee naar de bank te gaan om financiering aan te vragen. De bank eist altijd een ondernemingsplan en de plannen moet je dan ook altijd kunnen laten zien. Niet zo raar natuurlijk dat je een goed plan moet hebben. Er komen tientallen tot honderden mensen die een financiering zoeken. Je hoeft niet per se naar de bank te gaan om een eventuele financiering te krijgen.

Er zijn ook andere manieren om aan geld te komen. Je kan bijvoorbeeld geld lenen. Je kan ook aan alternatieve methodes denken zoals crowdfunding als je een echt een heel goed idee en concept hebt. Het beste is als je ook een werkende demo/ POC (proof of concept) hebt.

Mensen willen wel namelijk iets zien. Met andere woorden dat je echt iets hebt om te demonstreren dat je serieus bent. Op die manier kan je dus geld inzamelen. Mensen geloven in je product/ concept en doneren dan geld. Crowdfunding kan serieus helpen.

Daarnaast heb je ook investeerders. Als je ze kan laten zien waarom jou idee/ concept heel goed is willen ze soms heel veel geld doneren.