Droge-ogen is een voortdurende aandoening die met behandelingen wellicht niet kan worden genezen. Maar de symptomen van droge ogen – waaronder droogheid een branderig gevoel – kunnen meestal met succes worden behandeld.

Schakel een arts in

Je oogarts kan je kunsttranen aanbevelen, smerende oogdruppels die het droge, kriebelende gevoel en het vreemde-voorwerp-gevoel van droge ogen kunnen verlichten. Voorgeschreven oogdruppels voor droge ogen gaan nog een stap verder: ze helpen je traanproductie te verhogen. In sommige gevallen kan je arts ook een steroïde voorschrijven voor een meer onmiddellijke verlichting op korte termijn.

Een andere optie voor de behandeling van droge ogen is een klein implantaat gevuld met een smerende stof. Het inzetstukje wordt net aan de binnenkant van het onderste ooglid geplaatst, waar het de hele dag door continu glijmiddel afgeeft.

Lenzen de boosdoener

Als je contactlenzen draagt, moet je weten dat veel kunsttranen niet gebruikt kunnen worden tijdens het dragen van contactlenzen. Het kan zijn dat je je lenzen uit moet doen voordat je de druppels gebruikt. Wacht 15 minuten of langer (controleer het etiket) voordat je ze weer inbrengt. Bij milde droge ogen kunnen bevochtigingsdruppels voor contactlenzen voldoende zijn om je ogen beter te laten voelen, maar het effect is meestal slechts tijdelijk. Overschakelen op een ander merk contactlenzen kan ook helpen.

Kijk op het etiket, maar beter nog, raadpleeg je arts voordat je zonder recept verkrijgbare oogdruppels koopt. Je oogarts weet welke formules effectief zijn en lang werkzaam blijven en welke niet, en welke oogdruppels geschikt zijn voor je contactlenzen.

Draag buiten bescherming

Om de effecten van zon, wind en stof op droge ogen te verminderen, moet je buitenshuis een zonnebril dragen. Goed aansluitende modellen bieden de beste bescherming.

Binnenshuis kan een luchtreiniger stof en andere deeltjes uit de lucht filteren, terwijl een luchtbevochtiger vocht toevoegt aan lucht die te droog is als gevolg van airconditioning of verwarming.

Bij ernstige hinder

Voor ernstigere gevallen van droge ogen kan je oogarts punctale pluggen aanraden. Deze kleine apparaatjes worden in de kanaaltjes van je oogleden geplaatst om de afvoer van tranen uit je ogen te vertragen en zo je ogen vochtiger te houden.

Als je droge ogen worden veroorzaakt door een oogafwijking kan je arts je warme kompressen aanraden en een procedure voorstellen om de geblokkeerde klieren vrij te maken en de normale functie te herstellen.

Artsen raden soms ook speciale voedingssupplementen aan die bepaalde essentiële vetzuren bevatten om de symptomen van droge ogen te verminderen. Meer water drinken kan ook verlichting bieden.