Als je het gezichtsvermogen van een arend wilt hebben zonder het gedoe van een bril of lenzen, kun je overwegen om je ogen te laten laseren. Voor nagenoeg elke soort oogafwijking is er een geschikte ooglaserbehandeling. Technieken die worden gebruikt bij het ooglaseren zijn onder andere, de Lasik methode, Lasek en Wavefront. Ook kunnen implantlenzen worden gebruikt als alternatief voor oog laseren. Vragen die opkomen als je je ogen gaat laten laseren zijn bijvoorbeeld, laat je het in binnen- of buitenland doen, kies je voor de goedkoopste kliniek of kun je wat meer betalen? Hoe kun je de ingreep zo goed mogelijk voorbereiden en hoe is het met de nazorg gesteld?

Oog laseren voor iedereen geschikt?

Laten we beginnen met te vermelden wat ooglaseren juist inhoud en voor wie een dergelijke behandeling geschikt is. Bij ooglaserbehandelingen worden correcties van refractieve afwijkingen (bv. astigmatisme, verziendheid en bijziendheid) uitgevoerd. De belangrijkste en tevens ook meest voor de hand liggende reden waarom men zijn/haar ogen laat laseren, is om van die vervelende bril of van die storende contactlenzen af te komen.
Voor ogen laseren zoals in deze gevallen komt niet iedereen in aanmerking. Een eerste voorwaarde is dat men 18 jaar of ouder moet zijn om de ogen te laten laseren. Een tweede voorwaarde is dat men een stabiele refractie moet hebben. In mensentaal betekent dit dat men geen recentelijke aanpassingen aan de sterkte van een bril of contactlenzen mag hebben laten uitvoeren.
Tot slot kan ook nog een derde voorwaarde toegevoegd worden: men mag buiten een refractieafwijking ook niet lijden aan andere oogziekten.

Wat zijn de risico’s?

Zoals dat bij elke operatie het geval is, houdt ook ooglaseren bepaalde risico’s in, ondanks het feit dat refractieve laserchirurgie een heel veilige techniek is. De risico’s kunnen echter laag worden gehouden in de eerste plaats door de vaardigheid en de ervaring van de opererende chirurg. Een tweede item dat risico beperkend werkt, is de kwaliteit van de medische apparatuur. Ondanks het feit dat ogen laseren een zeer veilige techniek is, kunnen er zoals bij iedere operatie complicaties optreden. De complicaties bij een ooglaserbehandeling laten zich echter zelden merken in het resultaat van de ingreep. De chirurg zal door zijn ervaring complicaties herkennen en goed kunnen behandelen zodat de operatie zonder verdere problemen zal slagen. Men zal de patiënt tijdens het vooronderzoek ook uitgebreid inlichten over de mogelijke complicaties bij oog laseren.
Een ooglaserbehandeling is een stap die goed overwogen dient te worden. Een behandeling die eenmaal uit is gevoerd is niet meer terug te draaien. Op deze website lees je de voor- en nadelen van een ooglaserbehandeling.