Kransslagaders en aderverkalking

Als u zich inspant, vragen de spieren in het lichaam om zuurstof. Het hart werkt dag in dag uit om uw lichaam van deze zuurstof en diverse voedingsstoffen te voorzien. Hiervoor pompt het hart bloed door het hele lichaam. Dit doet het hart via de zogenaamde ‘slagaders’. Het hart is zelf echter ook een spier. Ook het hart heeft voldoende zuurstof toevoer nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Deze zuurstof ontvangt het hart via speciale slagaders als een soort krans om het hart heen gewikkeld zitten. Deze slagaders rondom het hart worden ook wel de ‘kransslagaders’ of ‘kransslagader’ genoemd.

De kransslagaders verzorgen dus de zuurstoftoevoer naar het hart. Sommige mensen krijgen last van ziekten van de kransslagader / kransslagaders. In de meeste gevallen is er sprake van een ziekte die atherosclerose of aderverkalking wordt genoemd. Atherosclerose / aderverkalking staat voor een aandoening waarbij de slagader is vernauwd vanwege een vetophoping in het bloedvat. Een soort verstopping dus. Deze verstopping blokkeert de bloedtoevoer door deze kransslagader waardoor de toevoer van zuurstof richting het hart dus beperkt wordt. Als het hart onvoldoende zuurstof krijgt, kan dit bijvoorbeeld leiden tot angina pectoris of zelfs een hartinfarct.

Angina pectoris is een klacht waarbij de patiƫnt pijn op de borst voelt. De aderverkalking heeft de bloedtoevoer naar het hart beperkt en bijvoorbeeld bij inspanning wordt onvoldoende zuurstof naar het hart getransporteert. Iemand met angina pectoris voelt dan pijn op de borst.

Soms wordt een kransslagader zelfs volledig geblokkeert als gevolg van atherosclerose. In zo’n geval kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Het weefsel achter de vernauwing krijgt namelijk geen zuurstof en zal daardoor afsterven. Men spreekt in zo’n geval van een infarct.

(35)

Geef een reactie