Een nekhernia operatie is vaak een van de laatste middelen die wordt ingezet om een nekhernia te behandelen. Een nekhernia is over het algemeen goed te behandelen door oefeningen te doen en rust te houden. Alleen rust houden kan juist averechts werken omdat de nek dan stijf wordt en dus zijn de spieren in de omgeving van de nek dan slapper, waardoor kans op herstel nog steeds aanwezig is, maar wel veel langer duurt dan oefeningen doen.

Een operatie is dus een laatste optie. Een optie die in Nederland jaarlijks 10.000 keer wordt uitgevoerd. In sommige gevallen gaan mensen naar het buitenland als blijkt dat ze in Nederland niet (meer) kunnen worden behandeld of als ze dus zijn uitbehandeld. De operatie kan op verschillende manieren worden gedaan. Voor de operatie moet eerst onderzoek worden gedaan waar men moet opereren en hoe men moet opereren. Dit wordt gedaan door middel van een MRI-scan en eventueel ook een CT-scan.

De operatie
De operatie is voor veel chirurgen een routineklus. Desondanks blijft het zaak om alert te blijven, want een operatie blijft tenslotte altijd riskant. Net als bij alle andere operaties is er ook kans op het krijgen van complicaties. Deze complicaties vallen sterk uiteen. Na de operatie heeft een patiënt vaak een beetje pijn, maar na een tijdje is deze pijn verdwenen. Als de pijn ernstig is, is het aan te raden om te rade te gaan bij een huisarts of de behandelend arts. De behandelend arts kan je helpen om deze problemen te verhelpen.

Zoals aangegeven is een nekhernia operatie in bijna alle gevallen de laatste optie. Wees dus niet ongerust dat je direct een operatie moet ondergaan als je een nekhernia hebt. Fysiotherapie is vaak voldoende en het natuurlijk rustig aan doen.

Geef een reactie