De scootmobiel, een voertuig dat de laatste jaren steeds vaker wordt waargenomen in het straatbeeld. Voor veel ouderen en mensen met een loopbeperking is het een uitkomst om zich te kunnen verplaatsen. In plaats van afhankelijk te zijn van derden kan men zelfstandig er op uit.

Helaas gebeuren er de laatste jaren steeds meer ongelukken waarbij een scootmobiel bij betrokken is. Dit heeft deels te maken met een enorme toename van het aantal  scootmobielrijders waardoor de kans op een ongeluk met een scootmobiel toeneemt. Toch zien we procentueel gezien ook een toename van het aantal ongevallen.

Je kunt je dan afvragen wat dan de oorzaak is van de vele ongelukken met een scootmobiel.

Oorzaken ongelukken met een scootmobiel

Is het voertuig niet verkeersveilig of ligt het aan de rijvaardigheid van de bestuurder?

Alle scootmobielen die in Nederland verkocht worden voldoen aan de veiligheidseisen. In beginsel ligt hier dus ook niet de oorzaak van de ongevallen tenzij er een technisch mankement is.

In bijna 9 van de 10 gevallen is de rijvaardigheid van de bestuurder de oorzaak van een ongeluk. Een ongeluk van een scootmobiel wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het kantelen van de scootmobiel. Hierdoor komt de bestuurder ten val. Afhankelijk van de verkeersituatie kan dit ernstig letsel veroorzaken.

De scootmobiel is een voertuig op drie wielen waarbij het zwaartepunt achterop de scootmobiel zit. De bestuurder zit op een stoel die tussen de twee achterste wielen is geplaatst. Een scootmobiel zal gaan kantelen zodra het zwaartepunt buiten deze wielbasis komt.

Het zwaartepunt zal buiten de wielbasis komen als men bijvoorbeeld te hard door een bocht gaat (middelpuntvliegende kracht) of als men schuin van een stoep af gaat. Dit zal tevens het geval zijn bij een vierwiel-scootmobiel aangezien de wielbasis even groot is en het zwaartepunt ook hier achterop de scootmobiel zit. Het is dus een fabel dat deze scootmobielen stabieler zijn dan driewiel-scootmobiel.

Hoe voorkom je ongelukken?

Hieronder volgen een aantal richtlijnen waarmee je het gevaar op kantelen kunt verkleinen:

•Minder snelheid in de bochten

•Maak (waar mogelijk) gebruik van een afrit en rij recht van de stoep af

•Pas de snelheid aan in het verkeer (voetgangers en fietsers)

Door je aan te passen aan de (on)mogelijkheden van het voertuig kun je de kans op ongelukken verkleinen en veilig gebruik blijven maken van dit hulpmiddel.

Geef een reactie