Een ouderwets bakkie pleur, de een kan de ochtend niet zonder beginnen, terwijl de ander het verafschuwt, of de bittere smaak maskeert met scheppen suiker en diverse siroopjes. Koffie speelt honderden jaren een grote rol in het leven van mensen, maar bijna niemand is ervan bewust wat koffie nou echt met je doet. De meeste mensen denken dat cafeïne je alleen een rush geeft en verder niks. Echter, zit koffie toch nog een stuk complexer in elkaar.

De samenstelling

Koffie bevat van nature verschillende ingrediënten, denk hierbij aan: cafeïne, antioxidanten.  Hiervan is cafeïne natuurlijk de bekendste. Cafeïne stimuleert lichtelijk het centrale zenuwstelsel, waardoor mensen dus ervaren dat ze wat alerter en meer wakker worden. Echter, blijft het niet daarbij. Je stofwisseling wordt namelijk ook gestimuleerd, waardoor koffie dus ook een geschikt middel is om voor je training te gebruiken, je krijgt er energie van en verbrand meer vet. Dan hebben we de antioxidanten nog. Ik zal u de chemische jargon besparen, maar op zijn simpelst gezegd: antioxidanten die versterken je weerstand.

De nadelen

Helaas, elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat is ook van toepassing bij koffie. Je cholesterol kan verhoogd worden, voornamelijk bij ongefilterde koffiebonen,  waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Daar blijft het niet bij. Koffie kan je bloeddruk verhogen, waardoor je aderen acuut verstijven. Dat kan lijden tot hypertensie, dat is al jarenlang de nummer 1 doodsoorzaak in Nederland. Als je van nature al een hoge bloeddruk hebt is het dus niet het slimste idee om vaak koffie te drinken.

Geniet, maar drink met mate

Koffie zit, zoals u ziet, een stuk complexer in elkaar dan de meeste mensen denken. Vanwege zijn hoge stimulerende werking moet er eigenlijk meer aandacht op gevestigd worden, want op sommige gebieden valt koffie te omschrijven als een drug. Vooral als u al last heeft van hart- en vaatziekten, dan moet u al helemaal voorzichtig zijn met hoeveel koffie, en zelfs als u helemaal gezond bent, dan is het nog steeds verstandig om koffie met mate te consumeren.