Als beginnende gitarist wil het gitaar stemmen niet altijd vlekkeloos verlopen. Daarnaast wil je waarschijnlijk direct beginnen met gitaar spelen en vergeet je wellicht je nieuwe gitaar te stemmen. Het is namelijk zo dat de snaren van een nieuwe gitaar nog uitgerekt moeten worden. Wanneer de snaren opgerekt zijn kun je beginnen met stemmen. Toch is één stembeurt niet genoeg, want door het gitaar spelen verliezen snaren vaak opnieuw weer hun stemming. Na een paar keer stemmen, zal je steeds minder vaak hoeven te stemmen.

Gitaar stemmen hulpmiddelen

Sommige gitaristen beweren dat ze snaren op gehoor kunnen stemmen. Toch is het eenvoudiger om gebruik te maken van een stemapparaat of gitaar tuner. Dit is een klein apparaatje, welke je op de kop van de gitaar plaatst. Wanneer je nu een snaar aanslaat herkent de tuner de toonhoogte en geeft vervolgens aan of deze gestemd moet worden. Draai nu aan de stemknop van de bijhorende gitaar en sla nog een keer de snaar aan. Herhaal dit totdat de gitaar tuner aangeeft dat het goed is.

Naast een stemapparaat kun je ook een gitaar stemmen met behulp van een mobiele app. Voor beginners is zo`n app ideaal. Het kost namelijk niks en is eenvoudig in gebruik. In principe werkt deze app hetzelfde als een stemapparaat. Je slaat de snaren aan en de app geeft vervolgens aan of de juiste stemming is bereikt.

Waarop letten tijdens het gitaar stemmen?

Tijdens het gitaar stemmen is het belangrijk dat je alle snaren stemt. In het begin zal je vaker de snaren moeten stemmen als oprekken, waardoor je soms ook geneigd bent om snaren over te slaan. Daarnaast is het belangrijk om de stemknoppen beetje bij beetje aan te draaien, want anders is de kans groot dat er een snaar knapt. De snaren van een nieuwe gitaar zijn namelijk nog niet flexibel. Wanneer er toch een snaar is geknapt, dan zal je deze moeten vervangen.

 

Geef een reactie