Gemeente Valkenswaard verliest zaak in hoger beroep

Het zou je maar gebeuren. Je hebt een mooi landgoed of een huis dat aan de bossen grenst, en je wilt een wandeling in de tuin gaan maken. Hierbij ontdek je dat er maar liefst 44 vaten met drugsafval zijn gedumpt op jouw terrein. Het overkwam een vrouw uit Valkenswaard die vervolgens de politie en gemeente inschakelde.

Criminelen kiezen er niet voor om het drugsafval netjes in afvalbakken te deponeren maar dumpen dit vaak in de natuur of op een soortgelijk terrein. Het kost de gemeente een kapitaal om het afval te laten verwijderen. In het geval van de Valkenswaardse wilde de overheid dit op de vrouw verhalen maar de Raad van State heeft bepaald dat de gemeente de opruimkosten moet betalen.

Hoger beroep gewonnen

De bejaarde vrouw was het niet eens met het besluit van B en W van Valkenswaard en ging in hoger beroep. Met succes, want de Raad van State oordeelde dat zij de opruimkosten niet hoeft terug te betalen aan de gemeente. Er kon namelijk niet aangetoond worden waarom de vrouw de 53.000 euro zou moeten vergoeden.

Het is namelijk onzeker dat zij de regels heeft overtreden. De vaten lagen dan wel op haar terrein maar het kon niet bewezen worden dat zij hier iets mee te maken heeft. Mart Wijnen, locoburgemeester van Valkenswaard, noemt de uitspraak teleurstellend.

“De gemeenschap moet nu opdraaien voor de kosten. Andere gemeenten zouden zich bewust hiervan bewust zijn.” Volgende week, als burgemeester Ederveen terug is gekeerd, zal het college zich beraden wat er gaat gebeuren.

(17)

Geef een reactie