In februari 2013 heeft een 24-jarige man uit Dalfsen een inbraak gepleegd. Hij is opgepakt en moet een taakstraf uitzitten van dertig uur, zo bepaalde de politierechter. De inbraak werd gepleegd door A.A. in eetcafé De Casteleyn in Zwolle, maar het was geen mens die hem bij de kladden greep.

Politie

Het was een politiehond die A.A. opspoorde. De verdachte verschuilde zich in een park vlakbij het café en de hond ging erop af. De confrontatie eindigde in serieuze beetwonden in de kuit van de inbreker.

Littekens

De inbreker had het hierna helemaal gehad met de politie en justitie, waardoor hij niet op zijn zitting kwam opdagen. Hij is boos op de politie, zo liet zijn advocaat Vincent Wolting weten. Hij pleitte voor een geheel voorwaardelijke werkstraf, omdat hij vrij serieuze verwondingen heeft overgehouden aan de aanval van de hond. Zijn been zou nog helemaal onder de littekens zitten.

Taxichauffeur

De man kon worden opgepakt door een oplettende taxichauffeur. Hij belde de politie toen hij een man in het holst van de nacht zich verdacht maakte door met spullen te sjouwen. De taxichauffeur zag de verdachte A.A. het nabijgelegen park in gaan. De politiehond werd erop af gestuurd, omdat de man de bevelen van de politie negeerde. De hond twijfelde geen moment en plukte de inbreker binnen een oogwenk uit het struikgewas.

Juist gehandeld

Doordat de politie gebruik heeft gemaakt van de politiehond is er een onderzoek gehouden of het nodig was om een politiehond in te zetten of dat de politie hiermee te snel handelde. Na het onderzoek oordeelden de rechter er de officier van justitie dat er in deze zaak goed gehandeld was. De politie kon niet veel zien ’s nachts in het park en de verdachte volgde hun bevelen niet op. Het was een logisch vervolg om de hond los te laten.

Met een deurdranger en goede veiligheidssloten was de inbraak wellicht helemaal te voorkomen, maar dat is mosterd na de maaltijd.

Geef een reactie