archeologie

In een land dat voor meer dan de helft uit bergen bestaat is het niet vreemd dat natuur, buitensporten en ecotoerisme kunnen gloriëren. In de koude maanden zijn er prima wintersportmogelijkheden in dit sneeuwrijke land. De kwaliteit van de sneeuw is vaak erg goed omdat de temperaturen vaak laag blijven onder invloed van het landklimaat.
In het voorjaar, tijdens de zomer en gedurende de nazomer is het volop genieten van de ongestoorde flora en fauna in de soms nog ruige gebieden. Bulgarije telt een tiental nationale parken. Voor een enkel park heb je een vergunning nodig om het te bezoeken maar de meeste zijn voor het publiek toegankelijk.

Kuuroorden en waterrecreatie

Of Sadanski, de geboorteplaats van Spartacus, in de tijd van de Thraciërs even aangenaam was als nu is niet bekend. De stad met een levendig centrum geniet een reputatie als één van de grootste kuuroorden van de Balkan. De thermische baden zouden een gunstige invloed hebben op diverse aandoeningen. De weersomstandigheden zijn in elk geval gunstig vanwege het Mediterrane klimaat. De gemiddelde temperatuur over een heel jaar is hier het hoogst.
Vakantie in Bulgarije betekent vaak genieten van het water. Of het nu in één van de vele andere kuuroorden of spa’s is – Bulgarije telt meer dan 500 thermale bronnen -, aan één van de populaire vakantiebestemming in het oosten van het land bij de Zwarte Zee, aan één van de meer dan 330 meren, of genietend van de natuurlijke grens die in het noorden wordt gevormd door de Donau rivier.

De thermale hoofdstad van Bulgarije, Sofia

De hoofdstad van Bulgarije heeft niet de grandeur van andere oostelijke steden als Boedapest of Praag. Daarentegen staat het al eeuwen bekend om haar thermale bronnen en zul je toch voldoende bezienswaardigheden uit vervlogen tijden tegenkomen bij een wandeling door de stad. Dat kan ook bijna niet anders na een geschiedenis die niet vrij is van strijd en overheersing.
De bekendste bezienswaardigheid in Sofia is nog niet zo oud (20ste eeuw) en werd gebouwd als eerbetoon aan de Russen die het leven lieten bij het verjagen van de Ottomaanse overheersers. De kerk valt vooral op door de koepel die met goud is bedekt. In de crypte worden een aantal van de fraaiste iconen van Bulgarije tentoongesteld.

Oude kloosters met unieke werken

Kloosters nemen een belangrijke plaats in Bulgarije in en vaak vind je er tal van vrije kunstwerken waaronder muurschilderingen, fresco’s, iconen en andere (kunst)voorwerpen. Voor zover de kloosters niet een apart museum hebben kun je ze als musea op zich beschouwen door de talloze bijzondere stukken die er te vinden zijn.
Het bekendste klooster is dat van Rila. Het klooster ligt in een prachtig en rustig berggebied op ongeveer 120 kilometer van Sofia. Het klooster is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en kent naast uitzonderlijk mooie muurschilderingen en fresco een indrukwekkende bibliotheek.
Na Rila is het klooster van Bachkovo de grootste. Ook dit klooster ligt ver van de buitenwereld op circa 30 kilometer van Plovdiv.

Spartacus, heldhaftige man uit een oude beschaving

Bij Bulgarije denk je niet zo snel aan oude beschavingen maar het feit wil dat één van de oudste, redelijk ontwikkelde, Europese beschavingen zich ontwikkelde op en om het huidige Bulgarije. De Griekse geschiedschrijver Herodotus schreef reeds over deze beschaving waarbij hij hoog opgaf over hun graven en grafkunst en het volk – de Thraciërs – het op één na talrijkst volk noemde van de bekende wereld.
De beroemdste Bulgaar, destijds Thraciër, is zonder twijfel Spartacus. Deze in Sadanski geboren herder werd slaaf in Rome en leidde daar een opstand van gladiatoren. Spartacus, die symbool staat voor de Bulgaarse onverzettelijkheid, ging met zijn opstandelingen naar de Vesuvius en bouwde daar aan een leger van enkele tienduizenden strijders die de Romeinen bij enkele veldslagen zou verslaan. Het waren uiteindelijk de troepen van Crassus die de opstandelingen een halt toeriepen.
Bulgarije is ook rijk aan archeologische vondsten. Zo hebben archeologen tijdens archeologisch onderzoek in de buurt van het Bulgaarse dorp Provadia volgens hen het oudste Prehistorische dorp van Europa ontdekt.