CFD’s (Contracts For Difference) zijn erg in opkomst als hefboomproducten in Nederland. Het beleggingsproduct lijkt erg op Turbo’s en Sprinters, maar toch zijn er belangrijke verschillen. En die verschillen zijn in het voordeel van de CFD.

Het eerste wat u moet weten is dat u met een CFD nooit daadwerkelijk eigenaar wordt van de onderliggende waarde zoals bijvoorbeeld een aandeel, valutapaar, index of meer. U neemt een positie in op de richting van de onderliggende waarde. Denkt u dat deze gaat stijgen, dan koopt u, wanneer u denkt dat deze gaat dalen dan verkoopt u. Online beleggen op zijn snelst.

CFD’s zijn transparante en simpele hefboomproducten. In tegenstelling tot de concurrende producten is de prijs van een CFD simpel uit te rekenen. Zo is de prijs van een CFD op bijvoorbeeld goud ook de prijs van goud. Geen moeilijke omslachtige berekeningen dus. Met CFD trading werkt u ook nog eens met gegarandeerde stop-losses, die een absolute stop op uw verliezen leggen mocht de markt de verkeerde kant opgaan. Een dergelijke stop-loss is bij vergelijkbare hefboomproducten niet gegarandeerd, er kan dus altijd slippage optreden en dat kost u geld.

Het zijn vooral actieve beleggers die online beleggen met CFD trading omarmen. In Nederland zijn het vooral de oude Turbo-, Sprinter-, Optie- en Speederbeleggers die nu met CFD’s handelen. CFD trading is zeker niet voor iedereen, maar het zijn voor dit soort beleggers die de voordelen van het product zien. Vanzelfsprekend dient u nog wel een goede, betrouwbare broker te vinden. Deze hoort ook een snel platform te hebben die de volatiliteit van deze markten aankan. Wie zo’n broker gevonden heeft zal veel hebben met online beleggen met CFD trading.

Een CFD is een zeer flexibel beleggingsinstrument en kan hoge marges opleveren, maar is zeer risicovol voor uw kapitaal. Het is mogelijk om meer dan het geïnvesteerde bedrag te verliezen. Het handelen in CFD’s is niet geschikt voor alle beleggers, zorg ervoor dat u de risico’s in kwestie volledig begrijpt.

Sten Lemmens is Marketwatcher bij IG Nederland dat handel in CFD’s aanbiedt in Nederland. Deze column bevat geen beleggingsadvies. Verder kunnen eventueel gesuggereerde adviezen niet voor bepaalde beleggers van toepassing zijn. Opvolging van adviezen dient in samenspraak met een deskindige beleggingsadviseur.

 

Geef een reactie