Nachtrust is heel belangrijk voor je lichaam. Iedereen heeft het in verschillende mate nodig, de een heeft langer slaap nodig dan de ander. Echter hebben sommige mensen te kampen met slapeloosheid, dit kan iedereen krijgen.

Slaapproblemen
Het hebben van slapeloosheid is zeer vervelend, het brengt overdag veel consequenties met zich mee. Zo kun je jezelf overdag moe, prikkelbaar of slaperig voelen. Medisch gezien heb je pas echt slaapproblemen, als je al een lange tijd slecht  slaapt. Deze slaapproblemen zullen dan zorgen voor minder geode concentratie. Hierdoor ben je minder alert en kunnen er eerder fouten optreden tijdens bijvoorbeeld het werken en in het verkeer.

Wie krijgt het?
Iedereen kan slaapproblemen krijgen. 1 op de 5 jongeren heeft te kampen met slaapproblemen, doordat ze niet weten waar ze last van hebben treden er consequenties op. Je kunt daarbij denken aan humeurigheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen. Ouderen hebben in het algemeen meer last van slaapproblemen en daarbij hebben vrouwen er dubbel zoveel last van dan mannen.

Oorzaak
Als je last hebt van tijdelijke slaapproblemen is de oorzaak meestal, stress, zorgen of lichamelijke klachten. Als je al een langere tijd last hebt van slaapproblemen, kan dat bijvoorbeeld komen door chronische stress. Echter is aangetoond dat slapeloosheid in sommige gevallen erfelijk aangelegd is. De volgende oorzaken hebben ook betrekking op slaapproblemen:
– Narcolepsie: Je bent overdag vaak slaperig
– Restless Legs Syndrome: de drang hebben op je benen te moeten bewegen als je slaapt
– Overgewicht: dit zorgt ervoor dat je moeilijker gaat slapen en je het benauwd kunt krijgen

Oplossing
Als je last hebt van slaapproblemen dan is het verstandig om de volgende dingen te vermeiden. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat je slaapproblemen stoppen en je weer heerlijk kunt gaan slapen:

– kijk geen TV vlak voordat je gaat slapen
– doe overdag geen middagdutjes
– ben je al wakker? Maar de wekker is nog niet gegaan? Ga er dan even goed uit
– drink geen koffie of thee voor het slapen gaan en eet ook geen chocolade
– drink zo min mogelijk alcohol, dit veroorzaakt tussentijds wakker worden
– zorg dat je kamer goed ventileert en niet te warm is
– probeer eens een slaapmasker

Geef een reactie