Een matras kopen is niet zomaar iets. Er zijn veel verschillende merken en soorten, daarnaast is de matraskeuze sterk afhankelijk van je lichamelijke situatie. De meeste consumenten volstaan met een koudschuim of latex matras, maar er zijn ook andere soorten, speciaal voor mensen met (chronische) lichamelijke klachten of regelmatige pijn na het wakker worden.

Een voorbeeld daarvan is het traagschuim matras. Dit type matras werkt drukverlagend, heeft een goede drukverdeling en kan daardoor zorgen voor minder pijn en drukpunten. Dit verbetert de slaap en heeft dus invloed op hoe iemand zich overdag voelt – qua fitheid en lichamelijke gesteldheid.

Niet alleen lichamelijke klachten bepalen de matraskeuze, zelfs allergieën zijn bepalend. Gezien de vele modellen, kunnen consumenten met een allergie daarom bijvoorbeeld kiezen voor een Auping matras. Natuurlijk zijn er ook andere merken die speciale matrassen ontwikkelen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar andere lichamelijke factoren, zoals je lengte. Bij het kiezen van een matras is het belangrijk om uit te gaan van je eigen lengte plus 20 centimeter. Omdat veel mensen ’s nachts woelen en draaien, blijft het gehele lichaam toch ’s nachts goed ondersteund door het matras. Dit wordt ook steeds meer bereikt bij kwalitatieve luchtbedden die dezelfde slaapcomfort en -kwaliteit geven als dat van een echt bed, dus ook bij een luchtbed kopen kun je denken aan dezelfde factoren.

Hoewel vaak gedacht wordt dat voor een man bijvoorbeeld, een matras zeker 200 centimeter lang moet zijn, is het beter om uit te gaan van een lengte van 210 centimeter. Bij vrouwen ligt dit gemiddeld op 200 centimeter. Bij kinderen is dit verschillend, maar is – afhankelijk van de leeftijdscategorie – een bed van 190 of 200 centimeter voldoende. Een slaapspecialist kan hier ook meer over vertellen.

Geef een reactie