Het is een bekend syndroom in Nederland, het syndroom van down. Ongeveer bij 4,6 van de 10.000 geboortes komt het syndroom van down voor.

Wat is het syndroom van down?
Het syndroom van down is een aangeboren afwijking dat gecombineerd gaat met een verstandelijke beperking, medische problemen en uitwendige kenmerken. Het syndroom van down wordt veroorzaakt door dat chromosoom 21 in drievoud voorkomt bij een baby. Normaal zijn dit er maar twee.

Medische problemen
Bij mensen met het syndroom van down komen vaak medische problemen kijken. Zo hebben mensen met een downsyndroom een verstandelijke beperking die van licht tot zeer ernstig kan verschillen. Een ander medisch probleem dat vaak voor komt is autisme. Andere medische problemen kunnen zijn:
– Hartafwijking
– Aanlegstoornissen van de slokdarm, twaalfvingerige darm of anus
– Minder goed werkend afweersysteem
– Huidproblemen
– Kans op leukemie
– Schildklierproblemen
– Psychiatrische problemen
– Problemen met de ogen
– Slechthorend
– Osteoporose
– Obstipatie
– Glutengevoeligheid
– Dementie
– Epilepsie
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van medische problemen die kunnen ontstaan. Per individu verschilt echter of deze medische problemen ontstaan of niet. Het hoeft niet zo te zijn.

Het is mogelijk om vroegtijdig tijdens de zwangerschap te onderzoeken of iemand zwanger is van een kind met een afwijking. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van de 20-weken echo. Wanneer iemand zwanger is van een kind met het downsyndroom, is de nekplooi van de foetus verdikt. Daarnaast kan er ook onderzoek worden gedaan op basis van bepaalde stoffen die aanwezig zijn. De nauwkeurigheid van dit onderzoek is ongeveer 90%.

De meningen verschillen over de zwangerschap vroegtijdig afbreken in verband met een afwijking. Deze keuze ligt voor iedereen anders.

Geef een reactie