Heeft u wel eens van dyspraxie gehoord? Grote kans van niet, maar het is een stoornis die nauw is verwant met bekendere stoornissen als dyscalculie en dyslectie. Waar het bij deze laatste 2 stoornissen om respectievelijk problemen met rekenen en problemen met taal gaat, is het bij dyspraxie een probleem met de motoriek. Alle 3 zijn echter ontwikkelingsstoornissen waarbij de hersenen veel moeite hebben om bepaalde informatie op de juiste manier te interpreteren en te verwerken. Bij dyslectie gaat het om het verwerken van woorden en letters en bij dyscalculie om cijfers en rekensommen. Bij dyspraxie gaat het meer om bepaalde bewegingen waarbij onhandigheid en houterigheid veel genoemd wordt. Echter heeft dyspraxie ook zijn weerslag op obsessief gedrag en bijvoorbeeld ongeduldigheid. Dyspraxie is daardoor een stoornis die op meerdere vlakken effect heeft.

Wat zijn de kenmerken van dyspraxie?

Deze stoornis heeft effect op veel vlakken. Zowel op lichamelijk functioneren als geestelijk functioneren. Bij het lichamelijk functioneren vallen een aantal dingen op. Houterige bewegingen en veel laten vallen duiden op onhandigheid. Ook bijvoorbeeld ballen niet kunnen vangen of niet kunnen huppelen zijn een kenmerk van dyspraxie. Op geestelijk vlak heeft iemand met dyspraxie moeite met dingen organiseren, het houden aan een planning, obsessieve interesses en gedrag en moeite met dingen onthouden. Ook taalproblemen en problemen met rekenen kunnen bij deze stoornis voorkomen waardoor leerproblemen vaak een rol spelen. Hierdoor is er ook veel overlap met andere stoornissen als dyslectie en dyscalculie, maar ook met bijvoorbeeld autisme of ADHD.

Behandeling van dyspraxie

Een vroege diagnose en behandeling is noodzakelijk. Veel kenmerken van deze stoornis kunnen verholpen worden als er al op jonge leeftijd met een behandeling wordt begonnen. Het is van belang dat de ouders en de leerkrachten hier ook in betrokken worden. Een gezamenlijke aanpak zal helpen om het kind met dyspraxie zo goed mogelijk in de maatschappij te kunnen laten functioneren.

Geef een reactie