Managementmodellen zijn modellen die managers gebruiken om bedrijfskundige analyses te maken. Er zijn veel verschillende soorten modellen, voor verschillende doeleinden beschikbaar. Een van de bekendste modellen is de DESTEP analyse. DESTEP is een afkorting, en staat voor Demografisch, Economisch, Sociaal-cultureel, Technologisch, Ecologisch en Politiek. Dit zijn de factoren waar je rekening mee zou moeten houden als je ergens een bedrijf wil beginnen.

Kritiek

Er is veel kritiek op dit soort managementmodellen, omdat tijdens de economische crisis managers niet hebben kunnen voorkomen dat bijvoorbeeld banken gered moesten worden. Managementmodellen zijn dan ook geen wondermiddel. Ze helpen alleen houvast te geven als je probleem wil analyseren. Uiteindelijk blijft de uitvoering gewoon mensenwerk. Een model biedt een framework, zodat je bijvoorbeeld geen (of minder) factoren over het hoofd ziet.

Bekijk hier een marketingmix voorbeeld. Dit is een ander model dat al tientallen jaren marketingmanagers helpt om een goede analyse van een product te kunnen maken waardoor er geen of minder zaken vergeten worden. De marketingmix gaat uit van het principe van de 4 p’s. Namelijk Prijs, Plaats, Product en Promotie. Vaak wordt bij marketing namelijk alleen gelet op de laatste factor: promotie. Terwijl als je een product wil verkopen het ook heel erg belangrijk is om het op de juiste plaats te verkopen. Ook moet het niet duurder zijn dan concurrenten, dus de prijs is van minstens zo’n groot belang.

Deze voorbeelden laten zien dat managementmodellen volgens mij heel goed werken. Je moet er alleen geen wonderen van verwachten. Net als de managers zelf, zijn de frameworks door mensen gemaakt. En waar mensen werken worden fouten gemaakt. Dingen over het hoofd gezien en dingen vergeten. Dankzij een marketing model vergeten managers alleen net iets minder dan dat ze normaal zouden doen.

Geef een reactie